Legea Referendumului ţinută în sertar de preşedintele alba-neagră
Curtea Constituţională a publicat joi motivarea prin care a respins sesizarea de neconstituţionalitate făcută de Preşedintele Traian Băsescu privind Legea Referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.
Motivarea preia în mare parte, pe lângă recomandările Comisiei de la Veneţia privind referendumul, argumentarea din prima sesizare, iar Băsescu se vede obligat să semneze legea. Problema este că Preşedintele preferă să apeleze la tertipuri pentru a o amâna şi a se împotivi dezvoltării României.
Cu toate că şi Curtea Constituţională a precizat în două rânduri că legea este constituţională, Preşedintele României refuză să o semneze imediat, cum ar fi fost normal, şi se foloseşte de tertipurile prevăzute de lege pentru a o amâna. „Am înţeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea”. Singurul motiv pentru care Băsescu amână să semneze legea este unul politic, să nu existe referendum de modificare a Constituţiei odată cu alegerile prezidenţiale din 2014. Ştie faptul că dacă se va realiza un referendum odată cu alegerile prezidenţiale (lucru făcut în trecut de Băsescu) cu siguranţă va fi şi validat.
Premierul Victor Ponta a transmis Administraţiei Prezidenţiale o scrisoare deschisă în care îi cere să promulge Legea referendumului, astfel încât noile prevederi să intre cât mai rapid în vigoare. „În prezent, după această decizie a Curţii Constituţionale, nu mai există niciun motiv şi nu mai aveţi la dispoziţie niciun subterfugiu legal în spatele căruia să vă puteţi ascunde, în intenţia explicită de a bloca aplicarea sa. Curtea constată explicit faptul că dvs aţi contestat legea pe o problematică similara celei ce formase obiectul controlului de constituţionalitate în vară”. Prin amânarea de a semna legea Preşedintele arată dispreţ faţă de instituţiile ţării şi demonstrează că toate şicanele puse Guvernului şi Parlamentului reprezintă o ambiţie personală şi un calcul mărunt. Băsescu cuprins de abordarea distructivă şi conflictuală nu acceptă că în România se fac lucruri constructive, care pot aduce o adevărată dezvoltare în ţara noastră.
Prestigioasa sursă media DEUTSCHE WELLE menţiona într-un articol pe acest subiect că „este simptomatic totuşi pentru viaţa politică din România că în ciuda acestor decizii ale CCR, care preiau în mod explicit recomandările Comisiei de la Veneţia, şi în subsidiar practica occidentală, preşedintele Traian Băsescu şi grupul său de partizani continuă să suţină obsesiv că democraţia `adevărată` pretinde un cvorum de 50% la referendum. În realitate nu doar că un cvorum de 50% este aşa cum am văzut contra-democratic, dar orice prag de participare este nerecomandabil şi nu are nicio legătură cu democraţiile elective în care votul este un drept şi nu o obligaţie”.