Toate salariile din sectorul bugetar vor fi reglementate prin legea salarizării, şi nu prin legi speciale, cu excepţia BNR şi ASF, se arată în proiect, care face o ierarhizare a funcţiilor, cele mai mari lefuri urmând să le aibă demnitarii, începând cu preşedintele, urmaţi de rectori şi managerii de spitale, de directorii din ministere şi de medici, profesori, ersonalul din sănătate şi armată.
Primele majorări substanţiale începând cu 2018 vor fi făcute în cazul angajaţilor din sistemul sanitar. Astfel, un medic rezident ar urma să câştige 1.266 de euro pe lună, un specialist 2750 de euro, iar un medic primar între 3.472 şi 3.705 euro.
Un asistent debutant va primi de anul viitor 3.950 de lei la salariu, iar un asistent principal 5.108 lei, potrivit prezentării postate de şeful PSD.
După recentele majorări salariale, profesorii trebuie să mai aştepte până în 2020 pentru a primi bani mai mulţi la leafă. Peste trei ani, potrivit proiectului, un debutant care predă la liceu va câştiga 3.520 de lei, salariile ajungând până la 11.337 de lei pentru profesorii universitari. De asemenea, PSD promite că lefurile vor fi majorate din nou în 2022, când un debutant va ajunge să câştige 4.098 de lei, iar un profesor universitar 13.600.
Învăţătorii sunt şi ei puşi pe lista măririlor, în 2020 când vor avea lefuri de 3.237 de lei în cazul unui debutant şi 4.833 de lei în cazul unui învăţător cu grad maxim.
În Armată şi Ordine publică majorările semnificative ar urma să fie făcute în 2020, când soldaţii şi sublocotenenţii ar urma să câştige de aproape trei ori mai mult decât acum.
După majorarea din acest an, actorii trebuie să mai aştepte şi ei până în 2020 pentru a mai obţine bani în plus la salariu, PSD promiţându-le încă o mărire în 2022.
PSD a decis ca noua lege a salarizării să fie trimisă în parlament, majorările urmând să fie asumate prin iniţiativă legislativă a senatorilor şi deputaţilor. "Am discutat şi în această dimineaţă cu doamna ministru Olguţa Vasilescu. Este o lege extrem de importantă pentru noi, se află în programul nostru de guvernare. Este o măsură şi o lege aşteptată de toţi românii. Ca să avem forţa necesară, inclusiv în Parlament, va fi o iniţiativă în Parlament a tuturor deputaţilor şi senatorilor care fac parte din coaliţia de guvernare", a declarat premierul Grindeanu.