LEGEA SALARIZĂRII: Majorare mai mare pentru veniturile judecătorilor. Cum se schimbă salariile magistraţilor
Salariile magistraţilor cresc în noua Lege a salarizării unitare, o majorare mai mare fiind la judecători, iar sporurile pot fi acordate în continuare, dar cu încadrarea într-un plafon de 30 la sută, au declarat joi, pentru News.ro, oficiali din Ministerul Muncii.
"Nu scade salariul niciunui magistrat. Atât salariile procurorilor, cât şi ale judecătorilor cresc în noua Lege a salarizării unitare, dar creşterea este mai mare la judecători. În toată Europa este la fel, judecătorii au salarii mai mari decât procurorii", au spus oficiali din Ministerul Muncii.
Potrivit acestora, magistraţii pot primi în continuare sporuri, pentru că plafonul de 30% este stabilit pe ordonatorul de credite, nu pe angajat.
"Dacă angajatorul consideră că un anume angajat are rezultate bune în muncă, nu îl impiedica nimeni şi nimic să-i dea acelui angajat sporuri şi de 80%. Singura conditie este ca ordonatorul de credite să se angajeze, per total, să nu depăşească plafonul de 30% din salariile tuturor angajaţilor", a precizat sursa citată.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara în urmă cu o lună, după discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul Legii salarizării unitare, că în final toate sumele trebuie să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană, iar acestea nu vor ridica probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri la 30 la sută pe ordonatori de credite.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi s-au declarat, joi, nemulţumiţi că nu au fost invitaţi de Ministerul Muncii la discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare şi că nu ştiu ce conţine acesta.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a asigurat că salariile magistraţilor nu o să scadă după aplicarea noii Legi a salarizării unitare, precizând că cel mult unele sporuri „sunt în pericol".
"Am primit asigurări că nu sunt scăderi salariale şi nici diminuări. Există o grilă pe care se fac proiecţiile pe familiile ocupaţionale. Sporurile diferă de la o structură la altă, dar nu pot să va asigur că au rămas neschimbate. Astăzi se discută forma şi apoi avem o întrevedere pentru a ne spune un punct de vedere", a spus Toader.
Proiectul Legii salarizării unitare, elaborat de Ministerul Muncii, urmează să fie semnat, în calitate de iniaţiatori, de către parlamentarii social-democraţi.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că în şedinţa de joi a coaliţiei, de la Sinaia, va semna noua Lege a salarizării unitare ca iniţiativă legislativă, împreună cu premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Sindicaliştii Confederaţiei "Cartel Alfa" susţin că prezentarea Legii salarizării unitare în Parlament ca iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD este o sfidare din partea miniştrilor Muncii şi Dialogului Social la adresa partenerilor sociali şi cer premierului demiterea acestora, pentru incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului, precum şi deblocarea transmiterii acestuia la sindicate, care nu l-au văzut nici după trei luni de la iniţiere.
Săptămâna trecută, după discuţiile din Consiliul Naţional Tripartit, liderul "Cartel Alfa", declara că premierul Sorin Grindeanu a garantat că se va întârzia înaintarea către Parlament a proiectului Legii salarizării unitare, pentru a exista timp suficient "de discuţie, dezbatere şi sincronizare a disfuncţionalităţilor pe care fiecare sector în parte le-a semnalat până acum".
Bogdan Hossu spunea atunci că el nu a văzut proiectul şi nu ştie pe nimeni care să fi spus că a văzut proiectul Legii salarizării în ansamblul său, respective corpul legii, anexele de salarizare pe fiecare an de promovare şi anexele legate de sporuri, "care rămân într-o anumită nebulozitate".