Legea serviciilor comunitare, declarată NECONSTITUŢIONALĂ
Curtea Constituţională a desfiinţat ca neconstituţională legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 este neconstituţională, în urma sesizării venite de la preşedintele Klaus Iohannis.
Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis în cazul legii privind incompatibilitățile, respectiv Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de unități publice.
"Legea a fost considerată neconstituțională, din motive extrinseci, deci a fost adoptată greșit — vot de lege ordinară, ea este o lege organică. Nu am intrat în analiza textului pe fond. Când constatăm existența unor motive extrinseci, nu mergem mai departe", a declarat președintele CCR, Augustin Zegrean.
El a spus că urmează ca actul normativ să se întoarcă în Parlament pentru a fi pus în acord cu Constituția.
"Curtea a reţinut că Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr.51/2006 cuprinde reglementări specifice domeniului legilor organice. În aceste condiţii, având în vedere faptul că legea menţionată a fost adoptată ca lege ordinară, potrivit art.76 alin.(2) din Constituţie, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art.73 alin.(3) lit.o) privind domeniile rezervate legii organice, art.75 alin.(1) şi (5) privind competenţa legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare şi ale art.76 alin.(1) cu privire la majoritatea de vot necesară adoptării legilor organice. Prin urmare, Curtea a constatat neconstituţionalitate extrinsecă a Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr.51/2006, în ansamblul său", se aratpă într-un comunicat CCR.