Legenda cutremurătoare a apariţiei lacului Sfânta Ana. De unde provine numele lacului
Lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică din ţara noastră. Format pe fundul craterului unui vulcan stins din masivul Ciomatu, lacul uimeşte prin frumuseţea sa.
Aflat la o altitudine de 950 de metri, lacul Sfânta Ana are o formă aproape circulară, similară cu o paletă de pictor. Adâncimea lacului nu depăşeşte 6-6.3 metri.
Legendele apariţiei lacului Sfânta Ana
Una din legende are la origine rivalitatea dintre doi frati. Unul dintre ei a vrut sa se laude cu cea mai frumoasa caleasca si, in consecinta, a inhamat mai multe fecioare din popor la propria trasura. Mai mult, suparat ca trasura nu se urneste din loc, el ar fi inceput sa le biciuiasca pe fete. Una dintre ele, pe nume Ana, l-a blestemat, iar ruga ei a fost ascultata pe loc. O furtuna puternica l-a omorat pe fratele violent si i-a distrus castelul. In locul acestuia, din lacrimile fetelor s-a format un lac limpede si albastru.
O alta legenda aminteste de o fata, tot cu numele de Ana, obligata de parinti sa se marite impotriva vointei sale. Aceasta ar fi fugit in noaptea nuntii si s-ar fi aruncat in lacul din munte. In amintirea ei localnicii au numit lacul dupa numele Anei.
Dacă aveţi drum la Mircurea Ciuc sau la Sfântul Gheorghe, nu ezitaţi să mai parcurgeţi câţiva kilometri şi să vizitaţi această minunăţie a naturii.
Ştirile orei
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !
******
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc !
******
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?
******
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.
******
De ce merge Iisus pe apă ?
- Orice rąhąt pluteşte.
******
Care este numele real al lui Iisus ?
- Conchita Wurst.
******
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, îl întreabă pe Sfântul Petru: “Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici ?”
******
De ce Iisus nu s-a născut în Epoca de Piatră ?
- Pentru că nu existau cuie.
******
Care este diferenţa dintre Iisus şi o icoană a lui Iisus ?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.
******
Care este deosebirea dintre o femeie şi o biserică ?
- În biserică mai întâi intri şi tocmai apoi te rogi.
******
De ce moare Iisus în fiecare an ?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.
******
Se poate ruga un ortonaut în patru labe ?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.
Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.
“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.
Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.
Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele Ciocănitoarei Woody şi mantia Cuviosului Superman.”