Leguma care îţi garantează o siluetă perfectă - beneficiile neştiute ale GULIEI
Guliile sunt excelente pentru sănătate şi ideale pentru diverse cure de slăbit. Sunt pline ochi de vitamine şi minerale, având cu toate acestea un conţinut scăzut de calorii: doar 27 calorii la 100 g de gulie.
Gulia este însă un aliment din aceeaşi familie cu varza de care acum, în plin sezon, ar trebui să ne bucurăm din plin. Nu are un gust rău, ba unii chiar o găsesc gustoasă, având un gust plăcut, dulceag-răcoritor.
Una peste alta, guliile sunt excelente pentru sănătate şi ideale pentru diverse cure de slăbit. Sunt pline ochi de vitamine şi minerale, având cu toate acestea un conţinut scăzut de calorii: doar 27 calorii la 100 g de gulie. Marele avantaj al consumului guliei este acela că este un aliment permis şi în cazul diabetului, favorizând reglarea nivelului glucozei din sânge. Guliile au 0 colesterol, 0 zaharuri şi doar 0,2 grăsimi la suta de grame. În schimb, specialiştii avertizează să aveţi mare grijă dacă suferiţi de afecţiuni ale tiroidei. În acest caz nu ar trebui să consumaţi gulie căci aceasta conţine glicosinolaţi ce împiedică asimilarea iodului de către tiroidă.
Mai trebuie să ştim că în compoziţia guliei găsim minerale precum potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan şi cupru şi de aceea este recomandat să fie consumată în stare proaspătă (pentru a-i păstra toate proprietăţile), înăbuşite sau fierte. Într-o cantitate semnificativă, gulia conţine şi fosfor, substanţă minerală ce are un rol important în întărirea sistemului imunitar şi a accelerării procesului de vindecare. De asemenea, fosforul ajută la menţinerea sănătăţii gingiilor şi a dinţilor şi este esenţial în procesele de creştere.
Copiilor în creştere sau celor suferind de rahitism li se recomandă să consume suc proaspăt de gulie. Având proprietăţi tonice şi mineralizante, sucul de gulie, în combinaţie cu sucul de morcov (gulia nu conţine şi betacaroten) sau ţelină, este excelent pentru întărirea sistemului osos. Ba mai mult, tratamentul naturist cu suc de gulii este indicat pentru combaterea contracţiilor musculare şi atenuarea durerilor cauzate de acestea.. Nici dacă suferim de anemie, nu ar trebui să fugim de sucul de gulie căci are proprietăţi vitalizante şi ajută la eliberarea toxinelor din organism. Gulia conţine şi vitamina B6 care întăreşte sistemul imunitar ajută la formarea hemoglobinei şi vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi.