Lehamite în ACL: Iohannis nu-și poate mobiliza oamenii
Klaus Iohannis record. Klaus Iohannis a atins și doborât un record de contraperformanță politică pe care - cel puțin în PNL- l-a mai atins prin anii 90 doar fostul lider Radu Câmpeanu, cu antologica propunere a MS Regele Mihai pentru președinția României.
Moţiunea de cenzură. Încă de la finele lui august au început să vină semnale că proaspăta alianță de dreapta, ACL pregătește prima acțiune politică de anvergură, sub forma unei moțiuni. Zile întregi suspansul a fost întreținut deopotrivă de Blaga și de Iohannis, care țineau presa sub tensiune privitor la subiectul viitoarei moțiuni. Și a venit și clipa mult-așteptată. „Toate acțiunile Guvernului din ultimele luni dovedesc intenția clară de fraudare masivă a alegerilor. PSD și Victor Ponta că, cinstit, nu pot câștiga aceste alegeri prezidențiale. Și, de aceea, au pus la punct acest plan pentru a fura numărul de voturi care lipsesc pentru a câștiga președinția”, a declarat apocaliptic președintele PDL, Vasile Blaga. "Opriți fraudarea alegerilor de către PSD!", a dat Iohannis semnalul de atac.
A fost astfel moțiunea ACL, semnată de 171 de parlamentari de dreapta, împotriva Guvernului Ponta acuzat că, prin promovarea unor acte normative, ar urmări fraudarea alegerilor prezidenţiale.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Pentru al doilea tur nu voi face nicio înţelegere cu vreun fost candidat
Umilința a survenit implacabilă după mai ăuțin de o jumătate de lună. Iohannis a încasat o lovitură gravă și nu petru că moțiunea a căzut. Era de așteptat, având în vedere majoritatea comodă de care se bucură USD în legislativ. Problema mult mai gravă pentru liderul ACL este că pentru moțiune s-au exprimat mai puține voturi decât la lansarea acesteia. În condițiile în care parlamentarii lui Victor Ponta au fost prezenți, pentru cvorum, dar s-au abținut de la vot, este greu de înghițit pentru liderii ACL detaliul jenant că în cele 154 de voturi exprimate în sprijinul moțiunii nu se regăsesc în totalitate nici măcar cei care au inițiat-o. O moțiune de cenzură, oricum am privi lucrurile, rămâne principala armă de luptă politică a oricărei formațiuni iar limitarea numărului de moțiuni ce pot fi inițiate într-o legislatură, o face o armă extrem de prețioasă, cu care nu se cade să facă nimeni risipă... Cum se poate atunci interpreta lipsa de la vot chiar a acelora care ar fi fost interesați ca moțiunea să fie admisă? Demotivare, dezinteres? Poate e sabotaj politic, caz în care Iohannis a fost atras într-o cursă, alta decât cea prezidențială...