Leonard Orban: Aderarea la zona euro, o chestiune fundamentală pentru România de a fi sau nu în nucleul dur al UE
onsilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, vineri, că aderarea la zona euro trebuie să fie pentru România un proiect de ţară, întrucât este vorba de "o chestiune fundamentală" de a fi sau a nu fi în "nucleul" dur al Uniunii Europene, inclusiv din punct de vedere decizional.
"E în interesul vital, strategic, fundamental al României ca UE să se consolideze, nu să se slăbească. E în interesul fundamental al României ca UE să fie din ce în ce mai puternică, să poată depăşi momentele de criză cu care e confruntată. Tocmai de aceea acţionăm în sensul de a veni spre găsirea unor soluţii potrivite şi, chiar dacă uneori votăm împotriva unor propuneri, (...) nimeni nu poate să ne ia dreptul de a avea o opinie şi de a o susţine până la momentul în care se ia decizia la nivel european", a spus Orban, în cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia Zilei Europei de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
Consilierul prezidenţial a insistat asupra importanţei continuării procesului de integrare europeană a României şi menţinerii de obiective foarte clare precum integrarea în spaţiul Schengen şi aderarea la zona euro.
"Aderarea la zona euro nu e doar o obligaţie prevăzută în tratat, e o chestiune fundamentală pentru România de a fi sau a nu fi în nucleul dur, inclusiv decizional, al UE. Aderarea la zona euro trebuie să fie un proiect de ţară, implică eforturi extraordinare care trebuie făcute de toate instituţiile româneşti, de întreaga societate", a susţinut Leonard Orban.
El a arătat că interesul "vital, strategic" al României este ca Uniunea Europeană să se consolideze şi nu să slăbească. Orban a explicat că, deşi UE se află în faţa unei "provocări existenţiale", nu există alternativă la actuala construcţie europeană.
"Nu există alternativă la această construcţie, o reîntoarcere la o Europă a secolului XIX sau secolului XX, o Europă interbelică nu e o soluţie, o reîntoarcere la naţionalism, la o Europă cu frontiere nu e o soluţie din niciun punct de vedere.
Îşi închipuie cineva că dacă ne întoarcem la o Europă fragmentată, la state naţionale, va exista un impact mai mare la nivel global decât există în momentul de faţă? Vor conta statele ele singure, mai multe, decât contează UE în momentul de faţă? Răspunsul e evident", a declarat demnitarul.
În opinia sa, principalul risc pentru UE îl constituie "tendinţele politice centrifugale, tentaţia unora a de spune că e mai bine în afara Uniunii", gesturi care, consideră Orban, nu fac decât să slăbească această construcţie.