Leul prinde puteri nemaiîntâlnite în ultimul an și jumătate. Unde procedăm corect?
La sfârșitul săptămânii trecute, BNR a afișat o nouă scădere a monedei Euro în raport cu Leul – cu peste jumătate de procent într-o singură zi – cursul de schimb ajungând în prezent la 4,30 lei pentru un Euro. O astfel de valoare nu a mai fost întâlnită din decembrie 2011.
Potrivit specialiștilor în domeniu, această apreciere a leului are loc în urma vânzărilor de valută ale jucătorilor străini, care au cumpărat titluri de stat în lei. Cel mai probabil, aceștia au fost influențați de analiștii de la BNP Paribas și Societe Generale, care au recomandat recent investitorilor să cumpere obligațiuni guvernamentale românești și care au anticipat o evoluție pozitivă în piață și scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulație. Totodată, nu poate fi trecut cu vederea interesul tot mai puternic al firmelor străine pentru investiții în România. Daimler, Michelin, OMV Petrom, Siemens, Holzindustrie Schweighofer și, potrivit premierului Victor Ponta, Vodafone și Oracle vor începe/extinde investițiile în diverse localități din țară. Anunțarea în mod public a acestor decizii contribuie de asemenea, fără doar și poate, la stabilizarea noastră macroeconomică și la întărirea leului.
Nu în ultimul rând, stabilitatea politică din ultimele luni a sporit încrederea partenerilor externi în mediul de afaceri românesc, a oferit un plus de predictibilitate (un factor esențial căutat de investitori) și, în același timp, a oferit condițiile necesare pentru ca Executivul să se concentreze asupra economiei.
Cu alte cuvinte, cel puțin în ultimele luni am fost pe drumul cel bun. În contextul socio-economic european și în condțiile în care inclusiv lideri de dreapta din Uniunea Europeană încep să pună sub semnul întrebării politicile de austeritate, singurele soluții pentru România par a fi continuarea demersurilor de atragere a investitorilor (inclusiv cele informale) și, implicit, de creare de locuri de muncă și axarea pe economie.
Evoluția favorabilă a cursului leu - euro din ultima perioadă și scăderea considerabilă a ratei șomajului sunt dovezi ale faptului că această (re)orientare a politicului către economie dă roade. O probabilă continuare a aprecierii leului în săptămânile care urmează nu va face decât să confirme acest lucru.