Sondaj: libera circulaţie, principalul avantaj asociat de români cu aderarea la UE

| 09 mai, 2013

Cei mai mulţi dintre români (76,2%) asociază Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulaţie. Pe locurile următoare în topul atributelor asociate de români Uniunii Europene se situează democraţia şi drepturile omului (57,1%) şi pacea cu ţările vecine (55,6%). De asemenea, 57% dintre români nu ar fi de acord cu renunţarea la leu, rezultă din datele unui barometru realizat de INSCOP Research.

La şase ani de la admiterea României în Uniunea Europeană, cei mai mulţi dintre români (76,2%) asociază Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulaţie, se arată în barometrul de opinie realizat de INSCOP Research.

De asemenea, românii mai punctează în topul atributelor asociate de UE cu: răspândirea crizei economice (49,8%), intervenţia în politica internă a ţării (53,9%), subordonarea faţă de ţările din vestul Europei (50,6%).

În ceea ce priveşte perspectiva trecerii la euro, 57% dintre români nu ar fi de acord cu renunţarea la leu. Doar 35,4% ar fi de acord, în timp ce 7,5% nu ştiu sau nu răspund.

"Criza economică din ultimii cinci ani a fost evenimentul cel mai important al perioadei care a livrat publicului un set larg de frici colective legate inclusiv de stabilitatea monetară. Populaţia nu este pregătită să rişte o schimbare a monedei în condiţiile în care Uniunea Europeană nu a fost capabilă să convingă de faptul că a reuşit să evite criza", afirmă sociologul Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP.

Aproximativ 35% dintre români consideră că aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, 33,9% nu văd în procesul respectiv nici avantaje, nici dezavantaje, iar 21,4% văd mai degrabă dezavantaje. 9,6% dintre respondenţi au ales variante nu ştiu/nu răspund.

Pe de altă parte, 47,3% dintre respondenţi asociază Uniunea Europeană cu dezvoltarea economică şi 44,5% cu locurile de muncă. 43,7% dintre români văd UE ca aducând pierderea controlului asupra economiei, în timp ce 41,6% o alătură exploatării resurselor naturale. Doar 31,1% corelează UE cu pierderea identităţii naţionale şi 19,9% cu pierderea identităţii religioase.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ