Liberalii din teritoriu îi cer lui Crin Antonescu menţinerea USL
Scandalul SRS-USL a ajuns şi în teritoriu, iar reacţiile baronilor locali ai PNL îi transmit un mesaj cât se poate de clar lui Crin Antonescu: nu vrem ruperea USL!
La formarea USL cele mai mari probleme erau în teritoriu. Dacă la centru lucrurile erau înţelese, liberalii locali se băteau cu pesediştii locali pentru candidaturile în alegeri. Eduard Hellvig şi Liviu Dragnea au fost cei care au jucat rolul de judecători în disputele locale şi au făcut-o atât de bine încât iată, în cel mai greu moment al USL, după cum însuşi Victor Ponta a spus, baronii locali ai PNL sunt cei care pun presiuni pe Crin Antonescu să nu renunţe la USL, fiindu-le probabil tare dragă guvernarea.
Ciprian Dobre, Nicolae Robu, Alexandru Băişanu, Stelian Dolha, Marius Nicoară, Mircea Roşca, Vasile Horga, toţi aceştia sunt preşedinţi ai unor filiale judeţene ale PNL care în declaraţii publice au afirmat că USL este o construcţie prea importantă ca să se rupă din cauza declaraţiilor şi acţiunilor unui singur om, respectiv Roşca Stănescu, delimitându-se totodată de acţiunile acestuia. Mai mult, unii dintre ei au căutat să scuze declaraţiile primului-ministru, afirmând că cel mai probabil acestea au fost făcute la nervi şi astfel au primit o amploare mai mare decât cea dorită. În unele cazuri spiritul de solidaritate cu PSD a liderilor locali ai PNL este bun de luat ca model. Alexandru Băişanu de exemplu a declarat că „PSD şi PNL trebuie să ţinem aproape şi să muncim pentru Români şi să lăsăm prostiile”.
Dar de ce sunt liderii locali ai PNL atât de interesaţi de păstrarea USL? Ştim că la nivel central liberalii se plâng de faptul că PSD acaparează tot mai multă putere în Guvern şi îi lasă fără atribuţii. Ei bine, situaţia stă exact invers la nivel local. Am auzit de multe cazuri în care liberalii s-au mobilizat mai bine decât pesediştii, fiind şi mai puţini, şi au reuşit să revendice funcţii cheie în autorităţile locale ale administraţiei centrale, chiar în judeţe conduse de social-democraţi. Aşadar, o eventuală ieşire de la guvernare ar însemna pierderea acestor posturi şi diminuarea puterii baroilor locali liberali, lucru desigur nedorit de aceştia.