Linia roșie impusă de Guvernul Ponta ȋn relația cu FMI
Guvernul Ponta s-a opus cu fermitate unor măsuri dorite de FMI, CE și Banca Mondială, care ar fi afectat populația: creșterea prețului la gaze și restructurarea companiilor energetice Oltenia și Hunedoara, care ar fi dus la concedieri de personal.
Ȋn sfârșit, avem un guvern care să nu mai stea drepți ȋn fața creditorilor internaționali și să execute cu strictețe ordinile acestora. Guvernul Ponta s-a opus cu fermitate unor măsuri dorite de FMI, CE și Banca Mondială, care ar fi afectat populația: creșterea prețului la gaze și restructurarea companiilor energetice Oltenia și Hunedoara, care ar fi dus la concedieri de personal.
Citeşte şi: VICTOR PONTA, răspuns la adresa cerințelor FMI: Nu vom pune în pericol locurile de muncă
Dacă eram pe vremea guvernării Boc, tot ce ar fi spus creditorii internaționali ar fi fost literă de lege pentru aceștia, fără să le pese că cetățenii sunt cei care au de suferit. Iar memoria colectivă este ȋncă proaspătă cu măsurile extrem de dure de austeritate luate de guvernarea PDL, care au afectat milioane de români: tăieri de salarii și pensii, creșterea TVA, ȋnchideri de spitale.
Acum, lucrurile stau diferit. Guvernul Ponta se luptă pentru interesele cetățenilor. Ȋn fața solicitării creditorilor internaționali de a crește prețul la gaze pentru populație și de a concedia angajații de la companiile energetice Oltenia și Hunedoara, Guvernul România a spus un nu categoric. Și nu este prima oară când FMI, CE și Banca Mondială se lovesc de refuzul Bucureștiului de a adopta solicitările lor. La fel a fost și atunci când a fost redusă TVA la pâine sau CAS.
Spre deosebire de fostul guvern PDL, premierul Victor Ponta are spațiu de manevră ȋn negocierile cu FMI, pentru că România are o situație economică bună, stabilă, care ȋi permite să beneficieze de ratinguri favorabile și să aibă acces la piețele financiare internaționale. Altfel spus, măsurile luate ȋn ultimii ani de Guvern au ȋntărit economia și au credibilizat țara noastră pe plan extern, ceea ce a dus la scăderea dependenței de creditorii internaționali.
Citeşte şi: VICTOR PONTA, anunţ pe Facebook despre programul "Prima maşină"
Chiar dacă nu s-a semnat scrisoarea de intenție cu FMI, CE și BM nu este nicio tragedie pentru România și nu pune ȋn pericol acordul cu aceștia, care, de altfel, se va ȋncheia ȋn luna septembrie. Ȋn acest moment, la fel ca și ȋn cazul ultimelor două acorduri, țara noastră nu are nevoie să acceseze niciun ban din acest acord. Iar dacă avem nevoie de bani ne putem ȋmprumuta de pe piața privată, ȋn condiții extrem de favorabile.