Traian Băsescu: România a semnat un memorandum de colaborare cu Consiliului de Securitate al Rusiei
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România a semnat un memorandum de colaborare între CSAT şi Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse. Memorandumul a fost semnat de domnul consilierul Iulian Fota şi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat de ce s-a aflat secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, la Bucureşti. "Principalul obiectiv a fost semnarea unui memorandum care va deschide cooperarea între structurile de securitate ale României şi Rusiei. În interiorul memorandumului s-a stabilit cooperarea pe mai multe paliere", a anunţat preşedintele Traian Băsescu.
Cooperarea cu structura similară CSAT din Rusia:
- cooperare în lupta împotriva terorismului este de interes maxim,
- cooperare în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere,
- combaterea traficului de fiinţe umane,
- combaterea traficului de droguri,
- combaterea împotriva criminalităţii cibernetice,
- combaterea şi lupta împotriva armelor de distrugere în masă.
"Din punctul meu de vedere, a fost o întâlnire bună, care exprimă atât puncte de convergenţă în poziţiile noastre. Şi cel mai important lucru este că la nivelul structurilor cele mai înalte de securitate ale celor două state s-a convenit cooperarea pe sau împotriva unor riscuri care sunt în mod egal îndreptate şi împotriva Federaţiei Ruse, şi împotriva României. Întâlnirea a prilejuit şi constatarea unor puncte de vedere divergente, dar am convenit ca domnul Patruşev să transmită preşedintelui Putin deschiderea noastră pentru cooperare şi în timp ce putem coopera pentru riscuri comune, putem discuta şi lucruri asupra cărora avem puncte de vedere diferite", a spus preşedintele, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, despre întrevederea cu oficialul rus.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit luni, la Palatul Cotroceni. Printre temele abordate de membrii CSAT s-a aflat şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2013 - 2022.
În şedinţa de luni a CSAT au fost abordate şi subiecte precum starea industriei de securitate, implicaţiile acesteia asupra capacităţii operaţionale a instituţiilor din domeniul securităţii naţionale şi măsurile necesare pentru restabilirea rolului strategic al industriei de securitate în cadrul economiei naţionale.