Klaus Iohannis, bilanț sec după 100 de zile de mandat - să ne vedem fiecare de treabă
Klaus Iohannis a realizat un bilanţ al mandatului sau prezidenţial, la împlinirea a 100 de zile de când a fost investit în funcţia de şef al statului.
Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, 100 de zile la Cotroceni
Obiectiv.info vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:
Unii se intreaba de ce nu am vorbit mai mult, de ce nu am eu prima reactie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte institutii, de ce nu critic zilnic alti politicieni.Foarte simplu, pentru că nu acesta e rolul unui preşedinte şi aceasta a fost prima mea promisiune, alt mod de a face politică, fără gălăgie şi spectacol, mai multă construcţie.
Aceste 100 de zile, dincolo de acţiunile concrete, au fost despre valori şi felul în care ele pot să ne transforme viaţa.
România lucrului bine făcut e posibilă, o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea.
E un proiect de vindecare pentru ţară care cere o condiţie simplă: să ne vedem fiecare de treabă cu responsabilitate.
Am aşezat la masa dialogului partidele politice, reprezentanţi ai instituţiilor, societatea civilă pe diferite teme. O temă a fost creşterea bugetului apărării.
Vă spun foarte limpede, eu nu mă joc cu legile ţării, nu folosesc această prerogativă nici să mă răfuiesc cu cineva, nici ca să răspund la un interes particular. Pur şi simplu nu promulg legi care nu respectă Constituţia sau obligaţii ale statului.
Am vorbit despre refacerea încrederii între stat şi cetăţean, dar şi aplicarea legii pentru toţi.
Participarea la momente de bilanţ ale unor instituţii din sfera justiţiei, apărării şi securităţii a fost un semn de recunoaştere a activităţii, dar am şi subliniat ca toate instituţiile sunt în serviciul cetăţeanului.
Am auzit întrebarea de ce face preşedintele atâtea vizite externe. Pentru că politica externă e un atribut fundamental al preşedintelui. Nu cred că greşesc dacă afirm că în aceste o sută de zile, România a reînceput să-şi redobândească respectul şi credibilitatea în marile capitale europene şi din lume. M-am întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţilor de români de peste graniţă. Promisiunea mea e că voi merge în lunile următoare în cât mai multe locuri unde trăiesc comunităţile mari de români.
Sunt evenimente la care am participat, locuri pe care le-am vizitat, oameni pe care am ţinut să-i cunosc din acest motiv. Ştiu că există aşteptări mari şi pentru alte zone, că oamenii îşi doresc să se schimbe lucrurile cât mai repede.
Acestea sunt direcţiile de principiu şi acţiunile pe care le voi păstra în perioada următoarea. Voi urmări cu atenţie soluţia legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora. Voi continua seria întâlnirilor externe, în spiritul aceleiaşi poltici la baza căreia stau parteneriatul cu SUA, apartenenţa la NATO şi UE. Voi finaliza strategia de apărare, pe care o voi prezenta Parlamentului.
Cea mai mare nemulţumire a mea şi cea mai mare restanţă rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiţiei, dar şi faptul că misiunea de a face mai transparente procedurile nu a fost onorată încă de partide. Fiecare episod în care justiţia e blocată în Parlament e un pas înapoi şi o sursă de pierdere a legitimităţii, iar efectele depăşesc momentul unui vot. Despre politicieni şi fuga de justiţie, există o probă pe care dacă nu o treci, nimeni nu te poate ajuta. Integritatea personală nu se poate mima, oricâte încercări ai face. Dacă ai greşit grav, demisionezi. Aşa cum a arătat votul din noiembrie, oamenii aşteaptă de la cei aleşi o altă conduită.
Electoratul va evalua şi sancţiona aceste lucruri la vot. Înţeleg şi împărtăşesc supărarea oamenilor care s-au săturat să vadă că cei aleşi au uitat în slujba cui sunt. Înţeleg şi dorinţa unora de acţiuni rapide şi radicale pe termen scurt.
În democraţie nu poţi rezolva însă un abuz cu un alt abuz şi nu poţi schimba comportamente cu forţa. S-a mai încercat, de către toate părţile. Ştim cu toţii ce a ieşit, un război al tuturor împotriva tuturor. Cine nu învaţă din lecţiile istoriei e condamnat să repete trecutul.
Schimbarea clasei politice şi a mentalităţilor e un proces de durată, dar care părea imposibil acum câteva luni, iar azi e început. Rezistenţa la schimbare e primul semn că se întâmplă. Dacă rămâi fermi în respectarea Constituţiei, Constituţia va prevala. Acestea sunt crezurile mele. Românii trecuie să ştie că reperul meu e litera şi mai ales spiritul Constituţiei.
Preocuparea mea e să fac ce am spus că fac, conduita mea e deja cea pe care o cunoasteţi şi singura direcţie e cea a viitorului pe care îl creăm împreună.
ÎNTREBĂRI:
Au existat obiective neatinse pentru aceste prime 100 de zile?
Faptul că partidele şi Parlamentul încă nu au realizat ce au promis consider că este o încă nerealizare.
Fostul preşedinte v-a cerut să nu validaţi numirea noului ministru al Finanţelor pentru votul său în cazul Dan Şova. În ce relaţii sunteţi cu Traian Băsescu? V-a anunţat că se mută la Scorviştea?
Nu m-am întâlnit cu el, nu i-am solicitat nimic, nu am discutat nici de reşedinţă, nici de politică. Dacă e vorba de sfaturi, constatăm că fostului preşedinte îi prieşte pensia. E foarte vcal şi postac, îi doresc să fie sănătos.
Ce legături aveţi cu compania de exploatare a lemnului din Austria?
Nu am nicio legătură. Ştiu că au existat anumite detalii în talk-show-uri. Nu există la mine noţiunea de lobby sau intervenţie pentru a rezolva problema.
Consideraţi întemeitate temerile că se face abuz de arestări?
Putem constata cu toţii ca România se află într-o fază foarte intensă de combatere a corupţiei, acţiuni foarte vizibile a parchetelor. Consider că este un lucru bun. Vedem şi dvs. şi eu aproape zilnic noi şi noi politicieni acuzaţi de diverse lucruri, ceea ce ne duce cu gândul la o întrebare: cum de au stat atâţia ani în spaţiul public şi nu a venit nimeni să verifice aceste chestiuni? Bine că se întâmplă acum în ceasul al 12-lea. Aceasta fază intensă de luptă e urâtă, foarte urâtă, iese la suprafaţă tot ce a fost şi este mai rău şi mai urât în politică.
Aveţi de gând să vă mai consultaţi cu partidele pe justiţie?
Faptul că Parlamentul e criticat şi ca un senator e propus ministru de către premier nu cred că au mare lucru în comun. Parlamentul e criticat pentru lipsa unei reacţii adecvate în faţa solicitărilor justiţiei. Membrii guvernului sunt propuşi de premier care însuseste această propunere. Eu nu văd ce sens ar avea o respingere dacă nu există motive temeinice care ţin de mine. Dacă cel propus nu convine politic atunci acest lucru şi-l însuseste premierul, nu preşedintele. Răspunderea politică pentru numiri e la premier.
Ştirile orei
"Constantin Dudu Ionescu figura, pana sa fie numit consilier de stat la Cotroceni, asociat intr-o firma cu Ovidiu Tender, condamnat in prima instanta la 11 ani de inchisoare. Potrivit datelor de la Registrul Comertului din data de 28.11.2014, Constantin Dudu Ionescu era asociat la Codecs SA cu 2,414% din actiuni, alaturi de firma controlata de Ovidiu Tender - Prospectiuni SA (50.991%), si alti 18 actionari. Intre timp, Dudu Ionescu pare sa fie iesit din firma deoarece nu mai figureaza la Registrul Comerțului in firma Codecs.
Să mai amintim de temerile noastre că se încearcă, dintr-o anumită zonă a serviciilor, salvarea , cu orice preț, a libertății lui Ovidiu Tender?
Niciunul dintre personajele din acest ghem de șerpi nu pare curat. Cine a supt de la Dan Voiculescu și Teodor Meleșcanu a supt lapte fără otravă? Întrebăm, nu dăm cu parul..."