Liviu Dragnea acuză UNPR şi ALDE că ar fi salvat-o pe Elena Udrea de la arestare. Reacţia lui Tăriceanu
Udrea Parlament. Votul din Parlament care a salvat-o pe Elena Udrea a fost organizat de PNL, UNPR şi ALDE. Cel puţin aşa susţine preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care i-a acuzat pe partenerii de coaliţie că s-au aliat cu liberalii pentru a respinge cererea DNA de arestare preventivă.
Update 14.55. Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu afirmă că nu are ce să le reproșeze deputaților ALDE cu privire la votul exprimat față de cererea Justiției de încuviințare a arestării preventive a deputatul Elena Udrea.
Acesta a precizat că, în opinia sa, măsura arestării preventive trebuie utilizată numai în cazuri justificate. "Subliniez că nu știu cum au votat deputații ALDE (...), dar chiar dacă au votat împotriva arestării nu am ce să le reproșez pentru că atât eu, cât și colegii mei din ALDE, ne-am poziționat, în mod consecvent, împotriva arestărilor abuzive, cu excepția cazurilor de flagrant sau de violență, în care arestarea preventivă se justifică. În restul cazurilor, noi nu considerăm că trebui această practică utilizată — a arestărilor preventive — , mai ales în situația în care vorbim despre acte de corupție petrecute în urmă cu peste opt ani", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.
Acesta a ținut să puncteze că deputații ''au dreptul ''suveran de a decide cu privire la astfel de cereri venite din Justiție. "Vreau să mai spun că, în pofida faptului că dna. Udrea ne este adversar politic și eu nu am o părere bună despre ea, din contră, acest lucru nu ar fi justificat o atitudine de încuviințare pe baza acestor considerente a densității politice sau a impresiei sau părerii unora sau altora proastă. Cred că este normal ca fiecare dintre parlamentari să judece, să analizeze. Este dreptul lor suveran pentru că așa prevede Constituția ca, în astfel de chestiuni, ei să decidă", a mai spus președintele Senatului.
Totodată, liderul ALDE a arătat că nu crede că faptele pentru care Elena Udrea este acuzată în prezent "nu erau cunoscute atunci când domnia sa era consilieră și apropiată" a președintelui Traian Băsescu. "Eu nu cred că acuzațiile care i se aduc dnei. Udrea, faptele despre care ea este acuzată, nu erau cunoscute atunci când domnia sa era consilieră și apropiată a președintelui (Traian Băsescu — n.r.). Stau și mă întreb de ce s-a bucurat de imunitate atâta vreme cât era în preajma președintelui și acum, când Băsescu nu mai este președinte, lucrurile astea ies la suprafață. Avem de-a face, oare, cu o Justiție selectivă? Asta este întrebarea retorică pe care mi-o pun", a adăugat Tăriceanu.
Întrebat dacă în coaliția de guvernare, într-o viitoare discuție pe subiectul votului dat în Camera Deputaților în cazul Udrea, își va menține poziția, Tăriceanu a replicat: "Fără îndoială".
Udrea Parlament.„Cei de la PNL au votat în bloc, cei de la UNPR - la fel, cei de la ALDE și o mare parte din liberali. După părerea mea, a fost o organizare foarte bună. Trebuie discutat în Coaliție, e un subiect serios. Ceea ce noi am stabilit la congres nu au fost vorbe în vânt. Nu e firesc ca noi, ca parlamentarii, să ne dăm cu părerea pe cererile justiției. Nu noi stabilim arestarea sau reținerea, noi dam posibilitatea. Acolo a fost o acțiune organizată, prin care s-a stabilit ca cele două cereri să fie respinse. Poate cei pe care Udrea i-a amenințat cu dezvăluiri în comisia juridică (au organizat astfel votul, n.r.)”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea.
La rândul lui, deputatul PNL Ludovic Orban dă vina chiar pe social-democraţi. “Dragnea minte cu neruşinare. […] Hoţul strigă hoţii, asta e stratagema pe care o foloseşte Dragnea. Eu cunosc foarte bine care sunt părerile deputaţilor PSD. Ei, de fapt, nu votează aceste cereri formulate de justiţie, ei votează ca să îţi apere pielea. Obstrucţionarea justiţei a devenit o politică a PSD”, a declarat Orban.
Citeşte şi: ALINA GORGHIU: Votul în cazul Udrea arată o înţelegere categorică între Ponta, PSD, Udrea, Băsescu şi Oprea
Nici liderul deputaţilor UNPR nu-şi asumă acuzaţia lui Liviu Dragnea. Laurenţiu Chirvăsuţă susţine că, de fapt, colegii lui s-au grăbit la vot şi au fost “panicaţi că pierd avioane”
"Nu, deci ceea ce s-a întâmplat de fapt a fost că mare parte din colegii nşţtri n-au mai avut răbdare să stea până la capăt sau, eu ştiu, unii panicaţi că pierd avioane, pierd nu-ştiu-ce…", a declarat Chirvăsuţă.