Localizare bâlbâită și în Constanța: STS are orbul găinilor la tot ce nu ține de Băsescu
Ministerul de Interne trimite echipă la ISU Constanța pentru a face o anchetă care să lămurească cum și în ce fel două persoane care s-au rătăcit din cauza ceții au putut fi localizate abia la 3 ore după ce au sunat la 112.
În așteptarea rezultatelor respectivei anchete, să facem câteva considerații și propuneri pe marginea delicatului subiect al salvării de vieți omenești în țara noastră.
În toată lumea civilizată se comercializează dispozitive speciale pentru supraviețuire în cazuri limită. Probabil că le cunoașteți deja, sunt emițătoare radio, ce comunică pe lângă semnalul clasic de SOS și coordonate-le furnizate de GPS-ul intern. La toate aceste se mai pot adăuga, după caz, semnale luminoase, sonore, ce transformă respectiva sculă într-o veritabilă baliză video-audio-radio de salvare. Aceste accesorii care-ți pot salva viața nu sunt însă pentru toată lumea, fiind întâlnite mai degrabă în trusa unui explorator, al unui militar sau vânător, oameni care prin meseria lor ajung în zone greu accesibile. Pentru omul de rând, cel mai la îndemâna dispozitiv de salvare a vieții este telefonul mobil. Din aceste considerente, la nivelul întregii Uniuni Europene s-a pus la punct și este la dispoziția cetățenilor numărul unic de apel în caz de urgență, celebrul 112, un serviciu de care în România răspunde STS, aflat sub comanda generalului Marcel Opriș.
Sistemul a fost gândit să ofere funcționalitate maximă, numărul de urgență putând fi apelat din orice rețea telefonică, fixă sau mobilă, chiar și atunci când nu aveți cartelă valabilă în telefon.
Trebuie însă reținut că, vorba aia, precum la noi la nimeni. Sistemul în România are câteva particularități de care trebuie să țineți seama, dacă vreți să scăpați cu bine din situații limită, când v-ați rătăcit prin zone izolate sau necunoscute, ați suferit accidente sau pur și simplu aveți o urgență medicală. Se pare că pentru o funcționare optimă a sistemului de localizare al STS este necesar să vă păstrați calmul și imediat după ce ați apelat numărul de urgență să încercați să-i explicați cât mai clar operatorului că sunteți o persoană strâns legată de persoana președintelui Traian Băsescu.
Se pare că ar fi mai bine să ignorați detaliile inutile legate natura problemei sau accidentului suferit, coordonate GPS și alte asemenea bazaconii de natură mai degrabă să încurce operatorul și cadrele din subordinea generalului Opriș. Încercați să puneți în valoare relația strânsă și legăturile pe care le aveți cu președintele Băsescu. Dacă nu sunteți Elena Udrea și astfel nu puteți face referire la simpatia și admirația profundă care vă leagă de persoana statului, încercați să improvizați. Se spune că nevoia te învață și este aproape imposibil să nu găsiți pe moment detalii relevante care să facă trimitere directă la persoana și siguranța președintelui. Concentrați-vă, orice detaliu referitor la un potențial pericol la care ar putea fi expus Traian Băsescu, vă poate salva viața. La nevoie, nu ezitați să dramatizați, persoanele de la capătul firului lucrează într-un mediu monoton și vor aprecia cu siguranță efortul dvs narativ. Cei mai prudenți vor avea desigur inspirația ca, înaintea fiecărei deplasări riscante, să dea unul sau mai multe apeluri telefonice cu conținut incitant fie pentru DNA, fie pentru Traian Băsescu. Pe acești pedanți prevăzători îngerul păzitor al STS îi va urmări îndeaproape, oriunde se vor duce.
Progresul tehnologic nu poate fi oprit. Într-un viitor apropiat, toți cei aflați în dificultate în diverse zone izolate din țara noastră vor avea la dispoziție balize de semnalizare speciale, care în funcție de gravitatea cazului vor transmite automat către STS, de la caz la caz, injurii, șantaj, mită sau amenințări la siguranța lui Traian Băsescu. Până atunci, însă, suntem nevoiți să trăim cu această deficiență a sistemului: dacă nu ești important pentru DNA sau Băsescu, STS nu te găsește...