Locuri de muncă pentru tineri: un start promițător
Printr-o serie de acțiuni desfășurate în ultimul timp, Guvernul demonstrează o cu totul altă abordare față de ce am avut până acum în relația cu tinerii și în ceea ce privește intergrarea acestora pe piața muncii. Nu sunt inițiative care vor schimba fața economiei românești, însă reprezintă elementele unui start promițător în perspectiva atingerii obiectivelor stabilite la nivelul UE.
Vorbim atât despre măsuri menite să stimuleze creșterea ratei de ocupare în rândul tinerilor – o parte deja există, iar o parte sunt în stadiul de proiect – cât și despre o serie de proiecte gestionate direct de către Guvernul României.
În cazul acțiunilor desfășurate direct de către Guvern, chiar dacă presupunem că au la bază rațiuni de imagine, tot sunt în măsură să dea un semnal important către companiile private din România, legat de rolul tinerilor în economie și de modul în care poate fi contracarat fenomenul intens dezbătut al „exodului creierelor”. Dar să vedem care sunt aceste acțiuni care ne obligă la o notă de optimism.
În primul rând, Guvernul tocmai a lansat sâmbătă primul program de internship din administrația centrală, tinerii până în 25 de ani – studenți sau absolvenți ai studiilor de licență – având ocazia să lucreze fie la Cancelaria Primului-ministru, fie la Secretariatul General al Guvernului. Aceștia mai trebuie să cunoască o limbă străină și să știe să opereze un calculator, aplicațiile putând fi trimise pâna pe 1 iulie 2013, inclusiv. Inițiativa pune la dispoziție chiar și un site reușit, unde doritorii se pot înscire și pot afla mai multe detalii: internship.gov.ro.
Avem, de asemenea, programul celor 50 de granturi în valoare de 15.000 de euro pe o perioadă de doi ani, dedicat studenților cu rezultate deosebite în cercetare, care aleg să își continue activitatea la o universitate din România. Programul a început cu Ionuț Budișteanu, tânărul român care a câștigat cel mai important concurs de cercetare pentru elevii de liceu – Internațional Science and Engineering Fair (SUA).
În al treilea rând, avem platforma online „Guvernul Tinerilor” lansată de USL, prin care tinerii se înregistrează pe site și pot trimite câte trei propuneri pentru un ministru din Guvernul Ponta. Potrivit www.guvernultinerilor.ro, ideea de bază a acestui proiect este de „a promova în rândul membrilor Guvernului ideile tinerilor”.
Tot în acest an, Guvernul a organizat primul „Hackaton” din România la Palatul Victoria. Astfel, timp de două zile, 28 de elevi au lucrat la aplicaţii, pagini web şi interfeţe, pentru a dezvolta mai multe proiecte online de administrație publică: portal pentru transparentizarea bugetului, portal pentru depunerea de petiții online, centralizare privind posturile vacante scoase la concurs ș.a.
Un alt eveniment relevant a fost cooptarea lui Cristian Botan – tânărul doctorand care a lansat anul trecut un site de recrutare – în echipa premierului Victor Ponta, pentru a transparentiza sistemul de administrație publică.
Nu în ultimul rând, Guvernul a aprobat în luna mai proiectul promovat intens de socialiștii europeni – „Garanţie pentru tineri”, care va permite ajutarea unui număr de 5.000 de tineri care au absolvit liceul. Acestora li se va oferi fie un loc de muncă, fie cursuri de pregătire care să îi ajute să se angajeze.
Având în vedere aceste măsuri și acțiuni, putem susține că România se înscrie în trendul european al luptei împtriva șomajului în rândul tinerilor, Guvernul oferind un semnal puterinc. Este vorba de o preocupare centrală la nivelul Uniunii Europene în momentul de față, multe dintre eforturile Parlamentului European și Comisiei fiind orientate în acest sens.
Cu toate că România are o rată a șomajului în rândul tinerilor sub media europeană, mult discutata „scurgere” a tinerelor elite din țară ne obligă să luăm măsuri – pe de o parte, măsuri pentru a-i convinge pe cei mai talentați să rămână în țară, iar pe de altă parte, măsuri pentru a asigura un loc de muncă pentru fiecare tânăr care își termină studiile. Deocamdată, atitudinea Guvernului pare să indice măsuri pe ambele paliere, însă va trebui să continue în același ritm dacă dorește să avem rezultate cu adevărat palpabile.