Lovitura de GRAŢIE pentru Ridzi! Procuroarea DNA RUPE TĂCEREA
Jurnalistul Cătălin Tolontan, de la care a pornit dosarul Ridzi, scrie că scrisoarea fostului ministru din guvernarea PDL este o încercare de discreditare a DNA şi a procuroarei Alexandru, celebră pentru dosarele Năstase şi Voicu.
Fostul ministru PD-L, ajuns între timp la PP-DD și, recent, înscrisă în grupul parlamentar PSD, spune că regretă că s-a implicat în politică.
Monica Ridzi susține că ”De curând, procurorul de caz, Mariana Alexandru, mi-a transmis că regretă că a ascultat de ordine şi a fabricat dosarul în ceea ce mă priveşte. Aceste regrete nu mă încălzesc deloc. Singurele care mă încălzesc în celula rece sunt sticlele cu apă caldă încălzită la filtrul de cafea”, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan pe blog.
În continuare, Ridzi afirmă că justiția din România nu este independentă și că se teme ca nu cumva, din cauza lucrurilor pe care le scrie, să fie omorîtă în închisoare, variantă pe care Antena 3 o vehicula încă de ieri.
Citeşte şi: EXPLOZIV! Monica Iacob Ridzi: Procuroarea de caz a recunoscut că mi-a fabricat dosarul
Gazeta a luat legătura cu doi oameni din justiție. Unul dintre ei a vorbit chiar cu Alexandru, procurorul despre care Ridzi spune că s-ar căi.
Unul dintre ei, din interiorul DNA, a negat imediat varianta lui Ridzi: ”Nu e adevărat așa ceva! Pe parcursul anchetei 2 Mai, Alexandru a lucrat în același ritm și cu aceleași metode pe care le-a folosit și la dosarele Năstase sau Voicu. Nu a fost vizibilă nici o intervenție și nici o schimbare de comportament a procurorului”.
În general, explică el, dacă ar exista imixtiuni, munca la dosar se face altfel decît în mod obișnuit. Mai dur sau, dimpotrivă, mai relaxat. ”Nu a fost cazul în dosarul lotului de la MTS”, a mai spus el, încheind: ”Gîndiți-vă pe cine ajută în acest moment teoria că se fac dosare la comandă și că procurorii și judecătorii execută ordine!”.
Cel de-al doilea, un fost coleg al Marianei Alexandru, a cerut un răgaz. A vorbit cu Alexandru după ce a apărut scrisoarea lui Ridzi către Antena 3 și a dorit să facă următoarea precizare: ”Ceea ce spune Monica Ridzi e o minciună ordinară! Se încearcă din nou să-i fure munca lui Alexandru și să o discrediteze”.
Cînd spune ”din nou”, omul care a vorbit cu Alexandru face referire la episodul pensionării bruște a procurorului, din septembrie 2014.
Atunci, în momentul în care dosarul Gala Bute intrase pe linie dreaptă, Alexandru și cei doi ofițeri judiciari cu care lucra au părăsit peste noapte DNA. Ei descoperiseră, de pildă, implicarea firmei Termogaz și banii despre care stau astăzi la baza acuzațiilor DNA de luate de mită la adresa Elenei Udrea.
În septembrie 2014, Alexandru s-a pensionat ”la cerere”, iar cei doi ofițeri, Constantin Morari și Gabriel Gheorghe, au ajuns în Ministerul de Interne.
Public s-a lansat suspiciunea că unul dintre cei doi ofițeri ar fi fost „o cîrtiță” pentru urmăriții dintr-un alt dosar. Și că Alexandru n-ar fi fost atentă ca să prevină această scurgere de informații către inculpați.
Președintele României Traian Băsescu vorbea în acele zile la televizor despre procurori ale căror decizii au fost controlate de un ziarist”. Chiar Elena Udrea a scris în jurnal că ”Alexandru a fost înlăturată de Kovesi și Coldea pentru că a fost cîrtiță în dosarul lui Hrebenciuc”.
Nu există însă, la 6 luni după, nici o acțiune a DNA care să confirme zvonurile de atunci și nici un dosar început pe această potențială infracțiune a unuia dintre cei trei foști lucrători ai DNA.
Singurul document oficial este cel al CSM care a sesizat Inspecția Judiciară. CSM a constatat că nu există probe și a decis că președintele României, prin declarațiile sale în acest caz, ”a adus atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”.
Conform fostului coleg, care a vorbit cu Alexandru în această seară, atacul lui Ridzi vine probabil din aceeași zonă care l-a declanșat și pe cel din Gala Bute. ”Mariana Alexandru n-a mai văzut-o pe Ridzi de cînd i-a prezentat materialul de urmărire penală. N-a transmis nimănui, nici un mesaj!”, a mai spus el, conchide Tolontan.