LOVITURĂ DURĂ: Parlamentul European a respins un plan care permitea statelor UE să aprobe OMG
Parlamentul European a respins, miercuri, cu o largă majoritate, propunerea de compromis avansată de Comisia Europeană care ar fi permis statelor membre UE să decidă singure dacă autorizează sau nu importul organismelor modificate genetic (OMG) în alimentaţia umană şi animală, transmite AFP, citată de Agerpres.
La votul din plen, 557 de eurodeputaţi au votat împotriva unei soluţii de compromis care a fost negociată timp de mai mulţi ani de Comisie pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilele efecte asupra sănătăţii şi siguranţei ale produselor care conţin OMG.
'Votul de astăzi a dat un semnal clar Comisiei Europene. Această propunere ar putea răsturna ceea ce s-a realizat graţie pieţei unice şi unii vamale', a declarat parlamentarul italian Giovanni La Via, preşedintele comisiei de mediu din Parlamentul European. La Via a subliniat că noile reguli, propuse în premieră în 2010, ar fi afectat sectorul agricol din UE 'care este puternic dependent de proteinele provenite din sursele OMG'.
Statele europene au păreri împărţite faţă de organismele modificate genetic, chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.
La începutul acestei luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că toţi fermierii români îşi doresc să cultive soia modificată genetic după ce România va avea aprobarea din partea organismelor europene şi internaţionale, însă trebuie să făcută şi o dezbatere la nivelul societăţii.