Lovitură fatală pentru evazioniști? Loteria Bonurilor Fiscale
În condițiile în care fenomenul a atins cote alarmante, combaterea eficientă a evaziunii fiscale devine o necesitate absolută, lucru pe care Executivul de la București pare să-l fi înțeles.
Loteria Bonurilor Fiscale, avizată de Guvern, cu un sistem de extragere lunară sau ocazională a bonurilor primite de cumpărători şi cu posibilitatea ca, din martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant, face parte dintr-o serie de programe și direcții de acțiune derulate de Cabinetul Victor Ponta, care a declarat război unui dușman care amenință stabilitatea bugetară a României și resorturile dezvoltării sale, respectiv evaziunea fiscală.
Citeşte şi: Nu primeşti bon fiscal, nu plăteşti. De când se aplică decizia Executivului
În condițiile în care fenomenul a atins cote alarmante, combaterea eficientă a evaziunii fiscale devine o necesitate absolută, lucru pe care Executivul de la București pare să-l fi înțeles. Astfel, în ultima ședință de guvern, din data de 28 ianuarie 2015, a fost aprobată ordonanţa privind organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale prin introducerea Loteriei Bonurilor Fiscale, după ce, în urma dezbaterilor publice, au fost aduse și câteva îmbunătățiri, respectiv extinderea dreptului de participare pentru persoanele de toate vârstele (s-a renunţat la pragul minim de vârstă de 18 ani) și nerestricţionarea la un singur bon fiscal/extragere/persoană.
De asemenea, ordonanța mai prevede ca începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite și înmâna bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacție nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Așadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal.
Loteria Bonurilor Fiscale este un proiect ambițios, prin care Guvernul dorește să combată eficient evaziunea fiscală cu ajutorul tuturor românilor, care sunt stimulați prin câștiguri materiale. Astfel, la fel ca la loto, românii pot câștiga sume de bani până la un milion de lei, dar biletul de loterie ar fi obişnuitul bon fiscal. Practic, bonul care este aruncat la coșul de gunoi imediat după ieșirea din magazine, poate umple buzunarele cumpărătorilor. Prin acest proiect de responsabilizare fiscală, Guvernul declară război evazioniștilor, mecanismul dovedindu-și eficiența și în cadrul altor state din cadrul Uniunii Europene.