Lovitură pentru frații Micula: Au pierdut zeci de milioane de euro în procesul cu statul român

| 26 ian, 15:54

Instanțele belgiene au dat câștig de cauză Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA la contestația depusă împotriva executării silite a banilor datorați acesteia de către EUROCONTROL, în urma procesului fraților Micula cu statul român, informează, marți, regia.

"În urma sentinței pronunțate în data de 25 ianuarie 2016, contestația executorie depusă de ROMATSA la Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles împotriva executării silite instituite de frații Micula a fost admisă. Instanțele belgiene au dat câștig de cauză ROMATSA la contestația depusă de regie împotriva executării silite a banilor datorați acesteia, de către EUROCONTROL, în urma procesului fraților Micula cu statul român", se menționează într-un comunicat postat pe site-ul regiei.

Potrivit sursei citate, hotărârea Tribunalului de Primă Instanță din Bruxelles este executorie și stipulează că se ridică sechestrul în cel mai scurt timp, respectiv cinci zile, și, de asemenea, stabilește sumele ce vor fi plătite, ca daune morale, de către Viorel Micula, statului român și ROMATSA, relatează Agerpres.

Citește și: România a pierdut procesul cu fraţii Micula. Statul trebuie să le dea 250 de milioane de dolari

În luna septembrie 2015, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existența unui act de executare silită transmis de un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, obținute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, în urma procesului dintre frații Micula și statul român. În consecință, conturile bancare ale ROMATSA nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanței de judecată din Belgia, sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA au fost blocate în contul unei datorii a statului român.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a informat în 16 decembrie 2015 că nu trebuie să le mai plătească încă o dată suma de 376 milioane de lei fraților Viorel și Ioan Micula, precum și dobânda aferentă, așa cum a dispus Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID) în condițiile în care Curtea Constituțională a României a respins, prin Decizia nr. 887/15.12.2015, excepția de neconstituționalitate privind legislația în baza căreia statul român a făcut plata dispusă de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington.


''Decizia Curții Constituționale este foarte importantă pentru autorități, datorită implicațiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuală admitere a excepțiilor ridicate de avocații Grupului Micula. Statul român a fost reprezentat de juriștii din Ministerul Finanțelor Publice'', a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Practic, Curtea Constituțională a girat din punct de vedere constituțional mecanismul legal construit de statul român pentru punerea în aplicare a hotărârilor pronunțate de instanțele judecătorești sau arbitrale, cu incidență în domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv în cazul Micula.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă.

Cu toate acestea, deși statul român a efectuat plata în baza unei legislații naționale, emisă în deplină concordanță cu Constituția, frații Micula încearcă să execute statul român apelând la instanțe din alte state pe al căror teritoriu există bunuri ale statului român. Comisia Europeană intervine activ în toate litigiile în care statul român este acționat în judecată de frații Micula.

De asemenea, pe 18 septembrie 2015, într-un punct de vedere al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), se menționa faptul că ROMATSA nu a avut și nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula și statul român.

În perioada 21 — 22 septembrie 2015 au avut loc la Paris audierile prilejuite de acțiunea în anulare introdusă de statul român împotriva hotărârii ICSID care a obligat statul român, în 2013, să plătească fraților Micula despăgubiri de peste 84 de milioane de euro (circa 376 milioane de lei).

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ