Lucia Varga: În România au fost tăiate ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn
Ministrul delegat pentru Ape Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, a declarat joi la Braşov, într-o conferinţă de presă, că distrugerea pădurilor a devenit un fenomen în România, iar pentru a stopa acest lucru este decisă să facă ordine în pădurile din ţara noastră.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, este de părere că "distrugerea pădurilor din România a devenit un fenomen". De aceea, ea consideră că "România are două alternative: să stăm nepăsători şi să lăsăm lucrurile să se deruleze aşa cum sunt acum şi mai avem ce tăia vreo 10-15 ani, sau să punem ordine, să permitem exploatarea pădurilor în mod durabil".
În acest context, Lucia Varga a declarat că: "Curtea de Conturi a cuantificat furturile ilegale din perioada 1990-2011, în această perioadă în România au fost tăiate ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, paguba fiind de 5 miliarde de euro."
Lucia Ana Varga vrea ca de anul viitor să fie pus în aplicare Codul Silvic. Potrivit ministrului, acesta va avea patru direcţii majore: înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, o gestionare mai bună a micilor proprietăţi, măsuri de stimulare economică a agenţilor economici pentru a prelucra lemnul în ţară şi descurajarea exportului de buşteni.
Împreună cu acest Cod silvic vor fi promovate şi alte acte normative, precum: modificarea contravenţiei silvice, modificarea statutului personalului silvic, modificarea Hotărârii de Guvern de funcţionare şi reorganizare a ITRSV-urilor, care nu va însemna disponibilizare de personal, ci noi angajări în diverse ITRSV-uri din ţară.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a declarat că "este nevoie de o voinţă politică foarte mare pentru aplicarea Codului silvic". Lucia Varga este de părere că "la nivelul Guvernului există această disponibilitate din partea domnului prim-ministru Victor Ponta, a viceprim-miniştrilor Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu".
Lucia Varga s-a întâlnit la Braşov cu peste o sută de delegaţi ai Asociaţiei Forestierilor din România, care de joi a devenit Federaţia Forestierilor din România.