Lucrare de doctorat de excepţie, prezentată de o tânără din Cluj. A fost medaliată cu aur
O tânără din Cluj a inventat pereţii din produse ecologice. Pentru Ancuţa Tiuc acesta a fost proiectul tezei de doctorat, însă constructorii susţin că idee fetei este extrem de apreciată în domeniu.
O tânără absolventă a Facultăţii de Ingineria Materialelor şi a Mediului din Cluj a realizat pentru teza de doctorat un proiect inedit.
Ancuţa Tiuc a inventat pereţii din produse ecologice, precum rumeguşul, materiale textile sau granule de cauciuc. Prin acest proiect fata şi-a propus să valorifice deşeurile şi să înlocuiască materiile prime obişnuite folosite în construcţii, scrie Yahoo! News România.
Reducerea zgomotului ambiental şi costurile mai mici pentru realizarea acestui tip de pereţi sunt doar câteva dintre avantaje.
„Aceste panouri pot fi utilizate atât în mediul exterior cât şi în mediul interior, utilizate ca şi panouri pentru reducerea zgomotului, pot fi utilizate pe autostrăzi, şosele. Am utilizat deşeuri lemnoase, rumeguş de fag şi rumeguş de brad şi granule de cauciuc reciclat”, a explicat Ancuţa Tiuc.
Ideea acesteia este binevenită, mai ales că în ultimii ani constructorilor li s-a cerut tot mai des să utilizeze materiale ecologice.
„Lumea a înţeles că pe piaţă trebuie să existe produse ecologice. Şi din acest punct de vedere produsul întruneşte toate proprietăţile”, a spus Alin Marta, agent vânzări la o firmă de construcţii.
Acum, Ancuţa Tiuc intenţionează să-şi breveteze invenţia. Românca a fost însă deja premiată cu medalia de aur la un salon internaţional de cercetare.