Ludovic Orban: Aleşii locali traseişti trebuie să-şi piardă imediat mandatul
Ludovic Orban a fost intrebat care vor fi actiunile PNL in privinta alesilor locali care au schimbat partidul politic, in baza OUG 55, avand in vedere motivarea data publicitatii de Curtea Constitutionala (CCR) pentru declararea neconstitutionalitatii actului normativ.
”Din consultarea pe care am avut-o cu juristi constitutionalisti si cu specialisti in contenciosul administrativ sensul deciziei Curtii Constitutionale este foarte clar. In cazul consilierilor judeteni si locali care si-au parasit partidele pe listele carora au candidat in alegerile locale, in baza ordonantei, lucrurile sunt clare, trebuie sa-si piarda mandatul ca si consecinta a deciziei data de CCR. Drept urmare, consiliile locale si consiliile judetene trebuie sa ia act de incetarea mandatelor tuturor acestor consilieri locali si judeteni”, a spus Orban.
Prim-vicepresedintele PNL a mentionat ca liberalii se vor adresa consiliilor judetene si locale pentru a le solicita sa respecte decizia Curtii Constitutionale (CCR), avand in vedere obligativitatea institutiilor publice de a respecta deciziile CCR.
In cazul primarilor, Ludovic Orban a mentionat ca decizia CCR ”lasa la latitudinea Parlamentului ca in legea de respingere a OUG 55 sa decida daca si primarii isi vor pierde mandatele, sau daca in cazul primarilor se va aplica o alta masura, care poate fi numai aceea de a-i determina sa revina in partidele pe listele carora au fost alesi si numai in caz contrar sa-si piarda mandatele, daca refuza”.
El a mentionat ca daca decizia Curtii Constitutionale (CCR) nu va fi aplicata in cazul consilierilor judeteni si locali va fi vorba de infractiunea de abuz in serviciu, iar PNL va depune plangeri penale si actiuni in contencios administrativ. ORBAN a precizat ca in mod normal la prima sedinta a consiliilor judetene si locale ar trebui sa se ia act de incetarea mandatelor consilierilor traseisti.
Curtea Constitutionala (CCR) a adoptat, prin decizia 761 din 17 decembrie 2014, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala, formulata de 130 de deputati si senatori PNL si PDL.
Ordonanta de urgenta prevedea ca in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni isi pot exprima in scris o singura data optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobandita in urma alegerilor.
Potrivit legii 393/2004, calitatea de primar si presedinte al consiliului judetean, cea de consilier local sau judetean inceteaza de drept o data cu pierderea calitatii de membru al partidului politic.
CCR a mentionat in decizie ca Guvernul poate adopta ordonante de urgenta in cazul unor situatii extraordinare a carei regmentare nu poate fi amanata. In plus, Curtea a constatat ca intreaga expunere de motive a ordonantei de urgenta analizate se axeaza asupra existentei unor „rupturi politice” aparute pe parcursul mandatului autoritatilor locale si necesitatea remedierii efectelor negative ale acestora.
Ştirile orei
bolovane, cu damf de haznale, mai dute in mata !!! de 20 ani o freci ca
talambul bidineaua. sa mori,maine, sa scapam de javre bozgoresti.
ce mata de libelal hot esti ? ai fost pioner,utecist comunist.ba,gunoa ielor mirositoare,care va falsificati biografia.munceste la tractorul ca
matriter sau boverghist de piulite.balbaitule cretin si milog