Ludovic Orban anunţă ce se întâmplă cu mandatelor aleșilor locali traseişti
Liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor susține și în Senat obligativitatea pierderii mandatelor aleșilor locali care au "profitat" de prevederile OUG 55/2014.
"PNL va continua să susțină și în Senat — Cameră decizională — obligativitatea pierderii mandatelor aleșilor locali care au profitat de prevederile OUG 55/2014", se arată într-un comunicat citat Agerpres.
PNL susține că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale "reprezintă un atentat la siguranța statului de drept". Liberalii și-au anunțat deja intenția de a sesiza CCR în cazul în care forma finală a legii de respingere a OUG nu va pusă total în acord cu principiile constituționale invocate de judecătorii CCR.
"Parlamentarii Puterii, în frunte cu președintele Valeriu Zgonea, au acționat, din nou, în același stil duplicitar consacrat de PSD, girând, prin votul lor, abuzurile produse prin aplicarea 'Ordonanței traseiștilor'", se arată în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, în cadrul discuțiilor din plenul Camerei Deputaților, amendamentele propuse de PNL, care ar fi pus în acord textul legii cu decizia Curții Constituționale a României, au fost respinse prin votul "majorității controlate de PSD".
Deputații PNL au cerut ca textul legii să includă proceduri clare prin care consilierii locali și județeni, dar și primarii și președinții de consilii județene care au profitat de acest act normativ declarat neconstituțional să își piardă mandatele.
Totodată, deputații PNL au cerut ca, în termen de 60 de zile de la data publicării actului normativ, consiliile locale, respectiv județene să ia măsurile necesare recuperării sumelor de bani (indemnizații, abonamente telefonice, cheltuieli de deplasare în țară sau străinătate, etc.) încasate de aleșii traseiști pe perioada cât și-au exercitat funcțiile în baza unui act neconstituțional.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, pe articole, proiectul legii de respingere a Ordonanței de Urgență 55/2014, care a permis aleșilor locali să treacă de la un partid la altul, ordonanță care a fost declarată neconstituțională de către CCR.
Potrivit unui amendament, adoptat marți în Comisia juridică, aleșii locali care au beneficiat de măsurile ordonanței nu-și pierd mandatul.