"Orice iniţiativă de a avea propriile companii care să producă astfel de materiale a fost privită cu ochi buni de guvernarea mea şi nu numai România a fost prinsă nepregătită de această criză pandemică şi foarte multe ţări europene au fost prinse complet nepregătite de această pandemie. Faptul că cineva aflat la conducerea unei companii nu ştiu ce a făcut, pentru că nu cunosc conţinutul dosarului, nu mi s-a adus la cunoştinţă conţinutul dosarului, eu doar am răspuns la întrebări, care au fost formulate de avocaţi şi de procuror, în calitate de martor", a declarat Ludovic Orban, la ieşirea din sediul DNA.
El a adăugat că nu avea cum să aibă cunoştinţă dacă pentru producerea de măşti achiziţionate de Romarm erau folosite utilaje de proastă calitate.
"Din lucrurile respective nu cunosc exact ce i se impută, ce infracţiune se consideră că a săvârşit directorul general Romarm. În mod normal, ar trebui să fie o investiţie bună, care să asigure capacitate statului român de a produce astfel de materiale critice, cu atât mai mult cu cât s-a văzut limpede în această pandemie ce înseamnă să nu ai astfel de capacităţi de producţie. Acum, dacă s-au luat utilaje de proastă calitate, dacă s-a făcut sau nu s-a făcut procedură de achiziţie, preţul la care se produc, astea sunt chestiuni despre care eu nu aveam cum să am cunoştinţă", a spus fostul premier.
Întrebat de jurnalişti despre implicarea lui Victor Piţurcă în respectivele achiziţii, Orban a răspuns: "Am şi declarat public că îl cunosc pe domnul Piţurcă, dar toţi cei care au făcut speculaţii pentru simplul fapt că îl cunosc pe domnul Piţurcă şi faptul că domnul Piţurcă în 2008 mi-a susţinut candidatura la primărie nu înseamnă că eu aş fi avut vreo legătură cu acest subiect. Nu am discutat cu domnul Piţurcă niciodată acest subiect şi, de altfel, din câte îmi aduc aminte, nu cred că l-am mai văzut pe domnul Piţurcă din 2018 sau 2019".
Ludovic Orban a fost audiat, miercuri, în dosarul în care sunt cercetaţi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă, fiul acestuia, Alexandru Piţurcă, şi fostul director general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, în legătură cu achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.
Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.
"Prin demersurile menţionate, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.
Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în aceste achiziţii introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.
"În schimbul acestor 'servicii', suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat, Gabriel Ţuţu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", susţin procurorii anticorupţie.
DNA mai arată că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina să încredinţeze, direct şi fără proceduri publice, contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului.
loading...