Ludovic Orban despre începutul anului şcolar în pandemie: Nu va funcţiona totul ceas din prima
Debutul anului şcolar vine cu multe provocări pentru elevi, profesori şi chiar părinţi, toate părţile implicate trebuind să se adapteze noilor reguli aduse de criza sanitară actuală: predare online, clase împărţite în două şi sistem hibrid sau exclusiv online de studiere.
Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de luni, că este important ca elevii să urmeze procesul şcolar, indiferent cum s-ar desfăşura acesta.
"Copiii au nevoie de şcoală. Întreruperea procesului de educaţie afectează întreg procesul de educaţie, că dacă acumulezi restanţe sau ai lacune în procesul de educaţie îţi poate afecta înţelegerea în anii următori de şcoală. Aici e important să transmitem că trebuie să urmeze procesul şcolar copiii, atât online, cât şi în şcoală. Totuşi începerea şcolii e o bucurie şi pentru copii şi pentru profesori, poate şi pentru părinţi şi cred că încetul cu încetul trebuie să asigurăm o normalitate", a afirmat Orban, cerându-i ministrului Educaţiei, Monica Anisie, ca inspectoratele şcolare să intervină unde este nevoie, pentru a asigura măşti, tablete, camere web.
Citeşte şi Anul şcolar începe în condiţii speciale din cauza pandemiei. Ce reguli trebuie să respecte copiii
"Vreau să le transmiteţi cadrelor didactice, inspectoratelor şcolare încrederea şi aprecierea mea. Solicitarea şi rugămintea mea către ei - să facă faţă la toate provocările. Sigur, nu va funcţiona totul ceas din prima, o să apară mici disfuncţionalităţi, imperfecţiuni. Întreg sistemul - Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare - trebuie să monitorizaţi cu mare atenţie, să interveniţi prompt la fiecare situaţie în care trebuie corectată o disfuncţionalitate. Aşa, vă spun sincer, din ce am văzut, în cea mai mare parte a şcolilor sunt lucruri bune care s-au întâmplat. Sigur că nu în toate şcolile - asta depinde şi de administraţia locală şi de corpul profesoral, de directorul şcolii - dar să cereţi inspectoratelor şcolare să monitorizeze cu mare atenţie şi să fie pregătiţi să intervină, exact cum am discutat, inclusiv prin constituirea unor stocuri tampon de măşti, de tablete, de camere web, măşti, astfel încât să se poată face transmiterea online a lecţiilor pentru jumătatea din clasă care participă la lecţii online. Trebuie verificat în ce măsură colaborarea cu autorităţile locale funcţionează, în ce măsură s-au implicat primarii. Am fost în multe judeţe şi chiar am fost impresionat în unele comune, şcoli care au luat măsuri de siguranţă foarte bine", a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de luni, adresându-i-se ministrului Educaţiei, Monica Anisie.