Ludovic Orban: România riscă să intre în criză; mediul de afaceri - calul care trage

| 10 iul, 15:42

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, la o dezbatere cu reprezentanții mediului de afaceri, că România riscă să intre în criză prin măsurile propuse de Guvernul condus de Mihai Tudose.

Reprezentanții mediului de afaceri au criticat și ei măsurile propuse de Executiv.

"Eu sunt foarte preocupat de calul care trage. Nicio societate nu se mișcă înainte fără oameni de afaceri, fără antreprenori. (...) Statul trebuie să creeze o administrație prietenoasă, care să nu fie o frână în calea inițiativei individuale pe care o au oamenii, ci o trambulină. (...) România riscă să intre în criză și nu sunt un prooroc. Nu ai cum să susții cheltuieli publice așa cum sunt ele astăzi, nu vorbesc despre cele care urmează a fi prognozate, nu ai cum, nu se poate, decât dacă te îndatorezi sau dacă iei șapte piei de pe firme. Dar dacă iei șapte piei de pe firme ce vor face firmele? O să își închidă porțile, o să apeleze la măsuri din zona gri. Cei care au investit din alte țări își vor căuta alte locații să investească, pentru că ăsta este capitalul, întotdeauna caută să își reducă costurile, să își maximizeze profitul", a afirmat Orban, la dezbaterea "SOS, mediul de afaceri în pericol!", organizată la Parlament.

El a admis că în perioada în care PNL s-a aflat la guvernare au fost luate măsuri favorabile mediului de afaceri, după care s-a recurs la creșterea "facturii sociale".

Orban a precizat că în România Codul fiscal a fost modificat de aproape 250 de ori, în 27 de ani de tranziție, iar aceste schimbări s-au realizat fără studiu de impact și fără consultarea mediului de afaceri.

"Ne-am confruntat cu o săptămână în urmă la învestire cu modificarea programului de guvernare, făcută peste noapte, fără niciun fel de avertisment prealabil, fără niciun fel de consultare a mediului de afaceri, nici măcar cu parlamentarii majorității. (...) Simt o profundă îngrijorare față de această modificare a programului de guvernare. Arată că de fapt nota de plată pentru majorarea de salarii, ajutoare sociale, către categoriile care sunt general captive unor formațiuni politice urmează să fie suportate de firme, de cei care muncesc, antreprenori. (...) Noi nu putem accepta așa ceva. Ne vom bate cu toate forțele să nu fie adoptate aceste măsuri, precum impozitarea pe cifra de afaceri", a susținut liderul liberalilor, precizând că măsurile propuse de Guvern afectează negativ economia.

Măsurile economice și fiscale propuse de Guvernul Tudose au fost criticate și de reprezentanții mediului de afaceri.

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Liviu Rogojinaru, a declarat că este imposibil să se ajungă la un salariu minim de 2.000 de lei.

"Suntem ca acel copil căruia i s-a promis o bicicletă și acum i se aduce un prăjitor de pâine stricat", a spus el.

La rândul său, fostul secretar de stat în Ministerul de Finanțe Gabriel Biriș a afirmat că scutirile de taxe creează distorsiuni și a punctat că este nevoie de stabilitate și predictibilitate în economia românească.

"Avem nevoie de stabilitate și predictibilitate mai mult decât de reduceri de taxe. Avem nevoie de profesionalism. (...) Avem nevoie ca atunci când te duci la o instituție să simți că ai un partener", a declarat Biriș.

Marius Bostan, fostul ministru pentru Societatea Informațională, a criticat lipsa studiilor de impact pentru măsurile propuse de Executiv.

"Este un atac direct asupra proprietății. Este ilegal să iei măsuri fără studiu de impact. (...) E ca și cum cineva vine în grădina ta și îți ia o parte din recoltă. Această tactică denotă lipsă de inteligență", a arătat Bostan.

La rândul său, fostul șef al ANAF Gelu Diaconu a susținut că este o rușine să se vorbească în 2017 despre introducerea impozitului pe cifra de afaceri.

"Niciun stat civilizat nu reduce sarcina fiscală din dorința de a reduce încasările la buget. Nu am cunoștință ca într-un stat civilizat, concomitent cu o masivă reducere a fiscalității, să se declanșeze majorări de salarii. Cheltuielile cu salariile din sistemul public au crescut cu o cifră formidabilă. Spirala cheltuielilor publice, așa cum a fost încurajată de PSD, va face necesară căutarea de noi surse de venituri la buget. Nu putem decât să limităm proporțiile dezastrului. Mi-e jenă să discut în România anului 2017 despre introducerea impozitului pe cifra de afaceri", a spus el.

Directorul general al Farmec, Mircea Tudean, a subliniat că impozitul pe cifra de afaceri ar distruge orice idee de investiție. Unul dintre fondatorii firmei de curierat FAN Courier, Felix Pătrășcanu, a arătat că marota dintre investitorii români și cei străini este o falsă problemă și a precizat că marea problemă este forța de muncă. Antreprenorul Octavian Bădescu a adăugat că "programul de guvernare și proiectele aflate în dezbatere pot fi circumscrise unei viziuni în cinci cuvinte: mai mulți bani la stat".

Și omul de afaceri Dragoș Anastasiu a susținut că măsurile propuse de Guvern trebuie să aibă un studiu de impact, adăugând că trebuie menținută cota unică. "Mediul de afaceri este calul care trage și mediul politic trebuie să înțeleagă să nu mai dea în cal, pentru că o ia razna și rămâne căruța în drum", a declarat el.

La dezbaterea organizată de PNL au fost invitați să participe și reprezentanți ai majorității parlamentare și ai Guvernului, însă nu au fost prezenți.

Tag-uri: Ludovic Orban
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ