Luminiţa Odobescu, avizată favorabil ca reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană
Comisiile reunite pentru politică externă ale Parlamentului au avizat marţi favorabil, cu 21 de voturi "pentru" şi o abţinere, nominalizarea Luminiţei Odobescu ca ambasador, reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană.
Luminiţa Odobescu a susţinut în faţa parlamentarilor că va urmări promovarea unor obiective de interes prioritar pentru România, cum ar fi finalizarea procesului de aderare la spaţiul Schengen, potrivit Agerpres.
"Mă refer la un dialog susţinut cu Comisia Europeană pentru a reprezenta progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, (...) dar şi la pregătirea aderării la zona euro sau la un dialog cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte fondurile europene", a arătat Luminiţa Odobescu.
În opinia sa, un obiectiv major pentru România în această perioadă va fi pregătirea deţinerii în 2019 a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
În planul politicii externe, ea a precizat că pentru România rămâne esenţială apropierea de UE a statelor din vecinătatea noastră - Republica Moldova, dar şi susţinerea în continuare a procesului de extindere cu state din Balcani şi cu Turcia.
"Relaţiile cu partenerii noştri strategici rămân prioritare pe agenda reprezentanţei permanente, mă refer aici la consolidarea relaţiei transatlantice, la finalizarea negocierilor pentru parteneriatul transatlantic de comerţ şi investiţii, la continuarea şi finalizarea negocierilor de comerţ liber cu alţi actori globali, cum ar fi Japonia, Canada, China", a subliniat Odobescu.
Potrivit ei, o prioritate este şi continuarea dialogului susţinut cu Parlamentul European şi cu eurodeputaţii români.
"Este important să continuăm dialogul susţinut cu membrii români din PE pentru a ne asigura că ne promovăm de o manieră unitară şi coerentă poziţiile naţionale. Rămâne pe agendă continuarea de o manieră activă a dialogului cu celelalte instituţii europene, cu reprezentanţii statelor membre. (...). Aş vrea să evidenţiez dialogul susţinut cu românii din instituţiile europene şi promovarea în continuare a unei reprezentări cât mai consistente a românilor în instituţiile europene atât la nivel managerial, dar şi tehnic", a spus Luminiţa Odobescu.
Comisiile reunite pentru politică externă din Parlament audiază marţi şase dintre cei 14 nominalizaţi pentru funcţiile de ambasadori - Luminiţa Odobescu, Mihnea Motoc, Bogdan Mazuru, Adrian Cosmin Vieriţă, Mihai Constantin Coman, Viorel Moşanu.