LUNA ALBASTRĂ, fenomenul astronomic rar care se vede din România

| 30 iul, 17:19

Fenomenul de ”Lună albastră” se produce rar, următoarea dată când va fi vizibil din România fiind în anul 2018.

 

Anul acesta se produce un eveniment relativ rar, vineri urmând să fie pentru a doua oară Lună plină în cursul aceleiași luni calendaristice. În spațiul culturii britanice acest eveniment are conotații specifice, fiind denumit Luna albastră. Atunci când un britanic spune 'când va fi Luna albastră' (once in a blue Moon), se referă la un eveniment rar, inedit, a cărui probabilitate de producere este absurd de mică.

Prima Lună plină din această lună a avut loc la 2 iulie, iar cea de-a doua Lună plină din această lună va avea loc la 31 iulie.

Conform "folclorului modern", ori de câte ori sunt două Luni pline într-o singură lună calendaristică, cea de-a doua este "albastră". Această definiție a Lunii albastre este una modernă. Dacă l-am fi întrebat pe un om din secolul XVI, contemporan cu Shakespeare, ce înseamnă expresia "când va fi Luna albastră", explicația oferită nu ar fi avut nicio legătură cu fenomenele astronomice. Pentru oamenii din acea perioadă Luna albastră sau "Blue Moon" nu însemna decât ceva foarte rar.

O primă definiție modernă a apărut în anii '40 ai secolului trecut. Într-un articol publicat în anul 1946 sub titlul "Once In a Blue Moon", autorul, J. Hugh Pruett, rezuma o încercare anterioară de definiție din Almanahul Fermierului, publicat în SUA, susținând că cea de-a doua Lună plină produsă în intervalul de timp al unei singure luni calendaristice este de fapt Luna albastră.

Ultima Lună albastră a avut loc acum aproape 3 ani, la 31 august 2012.

Iar cum Luna albastră este o Lună plină rară, de-a lungul istoriei au apărut și o serie de superstiții care o însoțesc. Ținând cont și de faptul că numărul 31 este "fatidicul" număr 13 inversat, iar data de vineri 13 este și ea destul de rară în calendar, Luna albastră care apare vineri 31 (așa cum se va întâmpla în această săptămână) este și ea însoțită de superstiții. Interesant este și faptul că ultima Lună albastră, cea produsă la 31 august 2012, a avut loc tot într-o zi de vineri.

Conform NASA însă, în ocazii extrem de rare, Luna poate fi văzută cu adevărat albastră. Pentru a vedea o Lună cu adevărat albastră este însă nevoie de erupția puternică a unui vulcan aici pe Pământ. Spre exemplu în anul 1883 oamenii vedeau Luna albastră în fiecare noapte după erupția vulcanului indonezian Krakatau cu forța unei bombe nucleare de 100 de megatone. Norii de cenușă scuipați de vulcan au urcat până la limita superioară a atmosferei terestre, iar Luna a devenit "albastră" din cauza faptului că cenușa vulcanică juca rolul unui filtru pentru cei care se uitau pe cer. Norul de cenușă era format din particule cu diametrul de aproximativ 1 micron, dimensiune similară lungimii de undă a luminii roșii. Particulele cu această dimensiune blocau lumina roșie în timp ce permiteau trecerea luminii albastre. Astfel, norul de cenușă aruncat în atmosferă de vulcanul Krakatau a funcționat ca un filtru albastru iar Luna a devenit la rândul ei albastră.

Oamenii au putut vedea Luna albastră și în anul 1980, după erupția vulcanului Mount St Helens din Washington (SUA), sau în 1982, după erupția vulcanului El Chichón din Mexic, precum și în 1991 după erupția vulcanului Pinatubo din Filipine. Aceeași iluzie a Lunii albastre poate apărea și după puternice incendii de pădure.

- See more at: http://www.dcnews.ro/luna-albastra-fenomenul-astronomic-rar-care-se-vede-din-romania_481280.html#sthash.7rYooQzL.dpuf

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ