Macovei, Preda şi Baconvschi vor reluarea de la zero a procedurii de privatizare pentru CFR Marfă
Grupul 'Reformiştii' - Monica Macovei, Ionuţ Popescu, Sever Voinescu, Adrian Papahagi, Cristian Preda şi Teodor Baconschi - solicită reluarea de la zero a procedurii de privatizare pentru CFR Marfă, astfel încât şi alte firme să poată evalua şi depune oferte în noile condiţii determinate de ştergerea datoriilor companiei.
Într-un comunicat postat joi pe blogul europarlamentarului Monica Macovei, cei şase semnatari susţin că 'privatizarea CFR Marfă pare să se transforme într-o imensă fraudă'.
'Din cauza unei gestiuni dezastruoase, compania a acumulat în timp datorii de peste 400 milioane euro, devenind una dintre găurile negre ale economiei româneşti. Nu e de mirare că potenţialii mari investitori nu s-au grăbit să depună oferte de privatizare, speriaţi de această datorie istorică. Aşa se face că, la termenul stabilit, doar două companii româneşti s-au arătat interesate de privatizarea CFR Marfă - fără să se sperie de mărimea datoriilor care ar fi trebuit preluate. Brusc şi suspect, Guvernul Ponta devine extrem de generos şi anunţă, după depunerea ofertelor de privatizare, că a şters datoriile CFR Marfă prin convertirea acestora în acţiuni ale statului (prin ordonanţă de urgenţă din 12 iunie). CFR Marfă devine, prin aceasta, o companie apetisantă, fără datorii, fără o grea moştenire. Din păcate, termenul de depunere a ofertelor de privatizare se încheiase, astfel că lupta se va da acum doar între cei doi competitori, favorizaţi de decizia Guvernului Ponta. Dacă ar fi fost cinstit, Guvernul Ponta ar fi şters datoriile CFR Marfă înainte de lansarea procesului de privatizare. Dar poate că scopul a fost să descurajeze majoritatea firmelor serioase şi să favorizeze (una dintre) firmele rămase în joc', susţin semnatarii comunicatului.
Potrivit acestora, 'ca urmare a acestei fraude în pregătire atât bugetul statului, cât şi buzunarele oamenilor vor fi păgubite'.
'Tertipul Guvernului Ponta costă fiecare cetăţean al României de mai multe ori. Datoria CFR Marfă o plătesc toţi cetăţenii, în beneficiul unei singure firme, favorizată prin această schemă profund dubioasă. În plus, considerăm că această acţiune încalcă regulile concurenţei în piaţa internă a Uniunii Europene. Când schimbi datele în cursul acţiunii ai viciat competiţia', se mai arată în comunicat, semnatarii lui solicitând în context ca 'procurorul general să declanşeze de îndată investigaţii împotriva celor care au făcut această manevră cu scopul de a păgubi bugetul public'.
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care a stins parţial datoria companiei CFR Marfă către CFR SA cu suma de peste 127,4 milioane de lei, pentru a creşte atractivitatea companiei la privatizare.
'Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern urmăreşte o echilibrare economico-financiară a CFR Marfă în vederea creşterii atractivităţii la privatizare. Caracterul de urgenţă este dat de necesitatea de a îndeplini obiectivele asumate prin înţelegerile cu FMI. În esenţă, prin aplicarea ordonanţei se stinge parţial datoria pe care CFR Marfă SA o are de achitat către CFR SA cu suma de 127.412.327 lei', se arată într-un comunicat al Guvernului.