MAE i-a scris bunicii tânărului condamnat la moarte în Malaysia
Tatăl lui Ionuţ Gologan, tânărul condamnat la moarte, le-a dezvăluit jurnaliștilor de la Ziarul Ring, cu lacrimi în ochi, faptul că MAE i-a scris mamei sale care, după aflarea sentinţei din Malaysia, le-a scris două scrisori preşedintelui României şi ministrului de externe, implorându-i să facă tot ce pot pentru a fi comutată pedeasa capitală primită de nepotul său, pe care şi-l doreşte acasă, chiar de-ar fi ca aici să execute ani grei de puşcărie.
”Mama (n.r. - Eugenia Gologan, în vârstă de 80 de ani) a primit, vineri, răspuns de la MAE, de la domnul ministru Bogdan Aurescu. Sunt două scrisori în care scrie aşa: «Stimată doamnă Gologan, referitor la petiţia dvs din data de 3 martie 2015, precum şi la solicitările anterioare, vă comunicăm următoarele informaţii. Cazul nepotului dvs., Ionuţ Alexandru Gologan, reprezintă încă de la momentul arestării acestuia pe teritoroul Malaysiei o prioritate pentru MAE care, atât prin intermediul demersurilor diplomatice şi consulare realizate la nivelul Centralei, cât şi prin intervenţia directă a Ambasadei României la Kuala Lumpur, întreprinde toate demersurile posibile, transpuse în practică printr-o gamă largă şi complexă de acţiuni, pentru obţinerea unei soluţii favorabile». Scrisorile, care sunt la fel, probabil le-a trimis în dublu exemplar, sunt foarte lungi. Să vedeţi ce mai scrie în continuare.”
”Important de menţionat este şi faptul că, atât timp cât procesul se află pe rolul instanţelor de judecată ale statului malaysian, orice acţiune directă poate fi interpretată ca o influenţare a instanţei. Prin urmare, modul de abordare adoptat de partea română a fost şi este în concordanţă cu acţiunile de acelaşi gen ale tuturor celorlalte state care se confruntă cu situaţii similare. Totodată, în plan tehnic, MAE a organizat numeroase contacte la nivel de director general cu omologi din ministerele de externe ale statelor care gestionează cazuri de acelaşi gen: Marea Britanie, Franţa, Germania, Australia, Bulgaria. Pe plan intern, a fost creat un grup de lucru, cu participarea tuturor instituţiilor române cu atribuţii în scopul strategiei optime de abordare a cazurilor repective. Pe lângă instituţiile guvernamentale ale altor state cu expertiză în domeniu, MAE cooperează şi cu organizaţii neguvernamentale specializate în lupta pentru abolirea pedepsei capitale şi în gestionarea unor asemenea cazuri”, spune Dumitru Gologan.
Citeşte şi: ROMÂN, condamnat la MOARTE! Soluţie disperată pentru a scăpa de pedeapsa capitală