MAE: România este pregătită pentru aderarea la Spațiul Schengen
România este pe deplin pregătită pentru aderarea la Spațiul Schengen, iar o decizie de aderare ar confirma faptul că țara noastră acționează deja "ca un stat membru de facto" al Spațiului Schengen, asigurând cu succes securitatea unei largi părți a frontierei externe a UE, a declarat marți, secretarul de stat în MAE, Daniel Ioniță, la conferința "Aderarea României în Spațiul Schengen - 2015".
Președintele Comisiei speciale a Parlamentului pentru aderarea României la spațiul Schengen, Titus Corlățean, a precizat că aderarea României la Spațiul Schengen nu trebuie să fie condiționată de realizarea obiectivului privind combaterea corupției, pentru că "sunt două mecanisme care au obiective, standarde și criterii diferite".
"Poziția României nu s-a schimbat, este constantă în a face separare între cele două mecanisme care au obiective diferite și sunt în standarde diferite, criterii diferite, respectiv aderarea la Spațiul Schengen cu aquis-ul Schengen. Obiectiv, combaterea corupției, care este mecanism important, nu trebuie să condiționeze primul obiectiv. Putem face orice fel de legătură din rațiuni politice, dar asta nu înseamnă că nu trebuie totuși să aplicăm același standard pentru toți", a susținut Corlățean, notează Agerpres.
Citeşte şi: Iohannis: Dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migrației
În intervenția sa, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Laszlo Borbely (UDMR), a criticat "tărăgănarea deciziei politice" de admitere a României în Spațiul Schengen.
"În momentul de față sunt sceptic că în lunile următoare vor fi schimbări radicale în ceea ce privește atitudinea UE în legătură cu intrarea noastră în Schengen. Fac un apel către toți cei care sunt implicați — domnii ambasadori — să transmită mesajele pe care le-au transmis și până acum, că România este pregătită din toate punctele de vedere să intre în Spațiul Schengen", a susținut deputatul UDMR.
În context, președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Marius Lucian Obreja, și-a manifestat o anumită "frustrare politică" din cauza neadmiterii, încă, a României în Spațiul Schengen.
"În permanență, de când România și-a manifestat intenția de a adera la Spațiul Schengen, parcursul pentru îndeplinirea procedurilor și condiționalităților a fost mereu pozitiv, existând la nivelul Parlamentului astăzi senzația și credința că noi am făcut, în foarte mare măsură, tot ce a trebuit, calificându-ne pentru aderare", a afirmat Obreja.
În prezentările lor, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Bogdan Tohăneanu și Ioan Buda, au spus că România, în momentul de față, este pregătită din toate punctele de vedere pentru aderarea la Spațiul Schengen, țara noastră fiind "un adevărat pol de securitate în regiune".
"Acționăm cu responsabilitate și anticipăm, prin măsuri naționale, eventuale evoluții externe care ar putea aduce atingere securității noastre și a UE. Prin securizarea adecvată a frontierelor, prin profesionalizarea personalului, am reușit să asigurăm protecția efectivă a granițelor UE, pe lungimea celor 2.070 de km aflați în responsabilitatea noastră. Însă, abordarea trebuie să fie coordonată și unitară, pentru că soluțiile unilaterale sunt ineficiente", a spus Tohăneanu.
Conferința a fost organizată de Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Grupul Civic "Unitate și Exigență pentru Schengen în România" și Fundația "România — Generația Următoare".
Au participat președinți de comisii parlamentare, membrii ai comisiei speciale Schengen a Parlamentului, înalți responsabili din MAI, MAE și IGPF, ambasadori, reprezentanți diplomatici ai statelor membre ale UE.