Magistraţii români arată că planul de graţiere a condamnaţilor încalcă Constituţia
Jurnaliştii Associated Press au titrat miercuri noaptea că magistraţii români au atras atenţia asupra neconstituţionalităţii planului de graţiere a condamnaţilor, după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a arătat că procedura adoptării proiectelor privind modificările codurilor penale şi de graţiere a unor pedepse prin ordonanţe de urgenţă încalcă Constituţia României.
De asemenea, ştirea a apărut în mai multe publicaţii internaţionale din SUA şi Europa, precum Houston Chronicle, Courier Express, Lebanon Express, The Republic şi Herald & Review.
ASSOCIATED PRESS
Jurnaliştii au atras atenţia că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis că cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă menite să graţieze anumite pedepse încalcă un articol constituţional, care cere ca asemenea măsuri să fie aprobate de către Parlament.
Decizia CSM nu are caracter obligatoriu. Însă, magistraţii nu sunt singurii care au criticat această propunere, preşedintele Klaus Iohannis a atacat dur proiectele de ordonanţă şi a cerut organizarea unui referendum pe problema luptei anticorupţie.
De asemenea, mii de persoane au participat la proteste în mai multe oraşe ale României.
HOUSTON CHRONICLE
Jurnaliştii americani atrag atenţia că guvernul estimează faptul că proiectele de ordonanţă ar duce la eliberarea a aproximativ 2.500 de deţinuţi, în vreme ce reprezentanţii sistemului de încarcerare susţin că numărul real a celor eliberaţi peste noapte ar ajunge la 3.700 de persoane.
De asemenea, deţinuţii cu vârste de peste 60 de ani, femeile însărcinate şi condamnaţii care au copii mici vor beneficia automat de înjumătăţirea pedepsei.
NEW YORK TIMES
Atrage atenţia că proiectele de ordonanţă vizează dezincriminarea unor abuzuri ale funcţionarilor publici, atunci când prejudiciul produs nu depăşeşte 200.000 de lei. De asemenea, aceste ordonanţe îi vor afecta în special pe cei care au primit sentinţe sub cinci ani, cu excepţia condamnaţilor pentru crime de natură sexuală, violenţe sau corupţie.
Acelaşi material a fost preluat de zeci de publicaţii, printre care se numără: Lebanon Express, Arizona Daily Star, Northern Star Online, Herald & Review, Montana Standard, Bristol Herald Courier, New Zealand Herald, Taiwan News, The Herald, Auburn Citizen şi The Republic.