Ioan Niculae rămâne după gratii. Cererea de eliberare condiţionată, amântă pentru lămuriri
Magistraţii Judecătoriei Găeşti au decis să amâne judecarea cererii de eliberare condiţionată depusă de Ioan Niculae, pentru data de 27 august. Omul de afaceri execută o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul "Mită la PSD".
Procurorul DNA a cerut joi în instanță să se facă o adresă către comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Găești, în care aceasta să explice cum s-au calculat termenele privind eliberarea condiționată și să dea detalii despre cărțile scrise în închisoare de Niculae, scrie Agerpres.
Potrivit unor surse judiciare, cererea de liberare condiționată a fost formulată după ce Ioan Niculae a scris două cărți, fiind deja analizată de comisia de specialitate din cadrul Penitenciarul Găești, unde omul de afaceri își execută pedeapsa.
Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, pe 2 aprilie 2015, la doi ani și șase luni închisoare cu executare, iar fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a primit trei ani închisoare cu executare, în dosarul "Mită la PSD".
Procurorii au demonstrat că patronul InterAgro a pompat ilegal un milion de euro în campania lui Mircea Geoană din 2009, bani în schimbul cărora ar fi vrut să-şi numească apropiaţii în posturi-cheie la Ministerul Economiei, Romgaz şi Transgaz.
Judecătorii Curții de Apel București spun că prima instanță, care a citit dosarul și a decis achitarea acuzaților, nu a analizat suficient probele. „Este adevărat că este un dosar mai dificil, mai ales raportat la cazuistica specifică judecătoriilor, iar apărătorii inculpaţilor sunt jurişti de înaltă calificare, numai că acest aspect nu trebuie să timoreze niciun magistrat, singura procedură de urmat, ca în orice dosar de altfel, fiind respectarea în totalitate a dispoziţiilor legale referitoare la analiza probelor, atât în apărare, cât şi în acuzare”, se arată în motivarea instanţei.
Citeste si: Dosar "Mita la PSD": Bunea Stancu şi Ioan Niculae au săvârşit infracţiuni dovedind o îndrăzneală deosebită
Magistrații au explicat și că probele apărării nu stau în picioare, iar pedeapsa cu executare și sprijinul psihologilor din penitenciar sunt singurele modalitați de reeducare a celor implicați. „Executarea în regim de detenţie este singura modalitate apreciată eficientă de către instanţă. Încercarea de a influenţa, pe căi oculte, alegerea preşedintelui României, este o activitate reprobabilă, iar o perioadă petrecută în regim de detenţie ar fi aptă să îi corijeze pe inculpaţi”, se mai arată în motivare.
De asemenea, judecatorii explică, în document, că trimiterea după gratii a lui Ioan Niculae și a fostului lider PSD Gheorghe Bunea Stancu trebuie să fie un avertisment pentru politicieni, care nu trebuie să uite că sunt în slujba poporului.
Ioan Niculae și Gheorghe Bunea Stancu sunt încarcerați din aprilie. Cei doi sunt cercetați de luna trecută de DNA într-un nou dosar, în care sunt suspectați de trafic de influență pentru aprobarea unei Hotărâri de Guvern care ar fi favorizat afacerile cu îngrășământ ale patronului InterAgro.