Mai mulţi directori din cadrul Holzindustrie Schweighofer, cercetaţi de DIICOT

| 31 mai, 13:53

Procurorii DIICOT au pus sub învinuire mai multe persoane cu funcţii de conducere din cadrul fabricilor din Rădăuţi şi Sebeş ale Holzindustrie Schweighofer, după ce miercuri au făcut mai multe percheziţii la sediile societăţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Printre suspecţi sunt Nichifor Tofan, directorul fabricii Holzindustrie Schweighofer de la Rădăuţi, precum şi alţi doi directori din cadrul acesteia şi o persoană cu funcţie de conducere din cadrul fabricii de la Sebeş.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au efectuat, miercuri dimineaţa, percheziţii la fabricile din Rădăuţi şi Sebeş ale firmei Schweighofer Holzindustrie, într-un dosar privind comerţ ilegal cu lemne, prejudiciul fiind estimat la 25 milioane de euro, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Anchetatorii au descins şi la sediul social din Bucureşti al companiei.

Percheziţii au fost şi la Direcţii Silvice şi Gărzi Forestiere din Suceava, Alba şi Hunedoara.

"Sunt efectuate 23 de percheziţii domiciliare la sediul şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale, la 4 instituţii, precum şi la mai multe locuinţe. Până în prezent, au fost identificate şi conduse la sediul unităţii de parchet 10 persoane. Din cercetări a reieşit că persoane din conducerea societăţii comerciale vizate, începând cu anul 2011 şi până în prezent, ar fi coordonat activitatea de achiziţii de lemn rotund de răşinoase provenit din tăieri ilegale şi deturnarea licitaţiilor publice, de la foarte mulţi furnizori, din majoritatea zonelor împădurite ale Românei. Aceste materiale lemnoase livrate de furnizori ar fi provenit, în majoritatea cazurilor, din tăieri ilegale", potrivit unui comunicat transmis miercuri de IGPR.

"Unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori. În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici", precizează DIICOT.

Ulterior, Schweighofer Holzindustrie a susţinut că va pune la dispoziţia autorităţilor informaţiile necesare anchetatorilor, menţionând că obiectul investigaţiei nu a fost comunicat companiei.

"Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea şi reglementările în vigoare din ţările în care operează. Compania pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile necesare pentru buna desfăşurare a anchetei în curs şi sprijină autorităţile prin toate mijloacele sale pentru o soluţionare corectă a investigaţiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înştiinţată de obiectul acestei investigaţii", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Schweighofer Holzindustrie.

De asemenea, compania a precizat că, la începutul anului, a implentat un plan pentru combaterea tăierilor ilegale de lemn.

"Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securităţii lanţului său de aprovizionare prin măsuri care depăşesc cu mult cerinţele legale şi reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanţul acestor măsuri", mai reiese din comunicatul firmei.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ