Mai mulţi sindicalişti protestează la sediul OMV din Viena. Petrom: Nu sunt reprezentativi
Protestele anunţate pentru vineri de reprezentanţi ai salariaţilor din OMV Petrom România în faţa sediului companiei din Viena nu beneficiază de participarea unor membri de sindicat reprezentativi la nivelul OMV Petrom, precizează, vineri, grupul.
'Protestele au fost organizate de membri ai unor sindicate care nu sunt reprezentative la nivel OMV Petrom. Precizăm că, în cadrul negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă al OMV Petrom, angajaţii au fost reprezentaţi, conform legii, de sindicatul reprezentativ la nivelul OMV Petrom. Negocierile s-au desfăşurat cu respectarea tuturor normelor şi prevederilor legale în vigoare, într-o manieră constructivă care să asigure reflectarea voinţei partenerilor, finalizându-se cu un pachet financiar format din majorări salariale şi prime acordate salariaţilor, superior nivelului pieţei', se arată într-un comunicat de presă al OMV Petrom România.
Conform sursei citate, 'pentru noul contract colectiv de muncă la nivelul OMV Petrom s-a avut în vedere, în principal, eliminarea unor prevederi ce dublau reglementări legale existente şi a unor dispoziţii care nu îşi mai găseau aplicabilitatea în contextul actual şi care birocratizau excesiv relaţia de muncă cu angajaţii'.
'Noul contract colectiv de muncă la nivelul OMV Petrom reprezintă un instrument de lucru flexibil, inspirat din bunele practici europene, centrat pe beneficiile pentru salariaţi, menit să aducă un echilibru între încurajarea performanţei şi o protecţie socială adecvată', notează compania.
Blocul Naţional Sindical /BNS/ a informat, joi, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES, că o delegaţie alcătuită dintr-o sută de reprezentanţi ai salariaţilor din OMV Petrom România va participa, vineri, în intervalul orar 11,00 - 12,00, la un protest în faţa sediului companiei din Viena (Austria), urmând să înmâneze directorului general o scrisoare din partea lucrătorilor români.
'Protestul respectă legislaţia austriacă şi este organizat de Sindicatul Liber şi Independent Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găieşti şi Sindicatul Liber Independent Petromar. Manifestarea vine după o lungă perioadă în care organizaţiile sindicale menţionate au încercat să oprească abuzurile săvârşite împotriva salariaţilor de administraţia OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Naţional Petrom, o organizaţie a cărei existenţă nu este încă certificată de justiţie', se arată în documentul respectiv.
Potrivit BNS, directorul general al companiei OMV va primi din partea lucrătorilor români o scrisoare în care îi va fi prezentată situaţia din România, care a fost agravată la începutul lunii mai a.c. de un contract colectiv de muncă (CCM) semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiaţi ai reprezentanţilor administraţiei), fără ştiinţa membrilor celorlalte structuri sindicale.
'Semnarea actualului CCM este încununarea unei lungi campanii de ciuntire a drepturilor lucrătorilor dusă de OMV Petrom România şi Sindicatul Naţional Petrom, iar efectele acestui nou contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucrători români. Prin noul contract de muncă, de exemplu, au fost eliminate toate condiţiile care restricţionau unitatea să rezilieze un contract individual, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac', se mai spune în comunicat.
BNS precizează, totodată, că sindicatele organizatoare ale acţiunii de la Viena au deschis deja acţiuni în instanţă împotriva companiei OMV Petrom şi împotriva Sindicatului Naţional Petrom şi au menţionat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziţie pentru a apăra drepturile celor circa 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă.
La începutul săptămânii viitoare, angajaţii de la Petromar (platformele marine ce aparţin de OMV Petrom) au anunţat că vor purta banderole albe în semn de protest.