Maior: Sistemul de apărare antirachetă este o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României
Sistemul de apărare antirachetă este o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României și euro-atlantică, a declarat joi, la un eveniment la Washington, ambasadorul României în SUA, George Maior.
"Aflat la cea de-a XX-a aniversare, parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, fundamentat pe valorile comune ale libertății și democrației, oferă cadrul dezvoltării securității și prosperității noastre comune", a afirmat Maior, evidențiind contribuția României, alături de SUA, pentru combaterea unei game largi de amenințări de securitate, regionale și în plan global, se arată într-un comunicat al Ambasadei României în SUA.
"Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore reflectă, în mod esențial, concretizarea acestui parteneriat, reprezintă o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României și cea euro-atlantică, precum și garanția legăturii noastre transatlantice", a spus ambasadorul într-o prelegere pe tema apărării împotriva rachetelor balistice, susținută la evenimentul ''Shared Threats and a Common Purpose: U.S. — Romania Missile Defense Cooperation'', organizat de Institutul Hudson din Washington.
Conform comunicatului, Maior a subliniat, totodată, modul în care cooperarea româno-americană contribuie la capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice și asigură robustețea arhitecturii regionale de apărare antirachetă.
"Prin integrarea în sistemul NATO, Aegis Ashore România a adus o contribuție majoră la extinderea ariei de acoperire și protecție aliate împotriva potențialelor atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic, pe fondul intensificării acestei amenințări în plan regional și global", a mai afirmat ambasadorul.
Maior s-a mai referit și la complexitatea mediului de securitate din arealul Mării Negre și de pe întreg flancul estic al NATO, pledând pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare. În context, el a punctat eforturile întreprinse de România pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO și pentru dezvoltarea capabilităților de apărare naționale: alocarea a 2% din PIB pentru apărare începând cu anul 2017, modernizarea forțelor armate române și a mijloacelor acestora, contribuția la misiuni și operațiuni externe, încheie comunicatul Ambasadei României în SUA.