Maior: Prezenţa doamnei Kövesi la DNA este o garanţie de progres în lupta anticorupţie
George Maior, director al SRI, a afirmat că numirea Laurei Kövesi la conducerea DNA va ajuta la combaterea pe viitor a corupţiei, Maior afirmând că Serviciul are o colaborare foarte bună cu procurorii anticorupţie.
"Colaborăm foarte bine cu DNA, iar prezenţa doamnei Kövesi este o garanţie de progres a luptei anticorupţie. Să vă fie clar acest lucru", a declarat directorul Serviciului Român de Informaţii, în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.
Directorul SRI a afirmat că rezultatele colaborării din ultimii ani dintre cele două instituţii sunt deja vizibile, chiar dacă faptele de corupţie din domeniul justiţiei şi cel administraţiei locale sunt de natură să îngrijoreze. "Nu mai îndrăzneşte nimeni să ceară şpagă de la o mare companie. În anii '90, investiţiile în România aveau de suferit din cauza acestui fenomen", susţien George Maior.
Maior a dezavuat declaraţiile unor politicieni referitoare la faptul că România ar fi "stat poliţienesc". "Conceptul de 'stat poliţienesc' a fost dezvoltat de oameni care au o problemă cu justiţia sau nu au o problemă cu justiţia, dar vor să facă tot ce vor în acest stat. Un stat poliţienesc este un stat fără o presă liberă, un stat în care serviciile de securitate monitorizează cetăţenii doar din considerente politice şi nu există practic opoziţie (...) Asta este definiţia unui stat poliţienesc, în care a trăit domnul Sorin Frunzăverde până în 1989", a spus Maior, potrivit RTV.net.
El s-a referit şi la acuzaţiile pe care senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu le-a adus SRI. "El dorea să şi investigăm cine scurge către opinia publică discuţiile din interiorul acestui partid. Este practic o invitaţie la poliţie politică, atât de des invocată de către Sorin Roşca Stănescu. Nu avem cum să investigăm aceste lucruri", a spus şeful SRI.
Maior a spus că există o campanie indusă de persoane interesate referitoare la faptul că SRI ar recurge la intruziuni nepermise în viaţa privată a românilor. Directorul SRI a arătat că nu există acum eliberate decât 2.000 de mandate de interceptare pe siguranţă naţională, relativ puţine pentru o populaţie ca cea a României.