Mănânci mazăre? Uite ce efecte are asupra sănătăţii tale
Mazarea este o leguma care furnizeaza multa energie organismului. Ea este bogata in proteine, glucide si saruri minerale, mai ales substante azotoase. In plus, mazarea contine multe vitamine, cele mai intalnite fiind vitaminele A, B1, B2 si C (mazarea se afla printre alimentele cele mai bogate in vitamina B1).
Betacarotenul din mazăre impreuna cu vitamina C contribuie la lupta contra cancerului, pentru prevenirea acestei boli sau chiar in timpul tratamentelor chimioterapice.
Mazarea contine si mult potasiu, substanta foarte importanta in afectiunile inimii, care ajuta la curatirea aparatului digestiv si fortifica celula nervoasa. Din pacate insa ea nu este indicata insa la cei care sufera de guta.
Din mazarea verde s-a izolat o hematoglutinina vegetala, substanta ce are actiune de stimulare a functiei maduvei hematopoietice, acel tesut de la nivelul oaselor care este responsabil de producerea elementelor sangelui (globule rosii, globule albe si plachete sangvine). Cu aceasta substanta extrasa din boabele de mazare se poate trata anemia aplastica, prin revenirea maduvei osoase la normal.
Datorita continutului de fier mazarea este eficienta in anemie. De asemenea, ea combate oboseala si contribuie la intarirea sistemului imunitar.