Mandatul lui Iohannis, pus sub semnul întrebării. Scenariu SUMBRU pentru preşedintele României
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor lua o decizie în procesul lui Klaus Iohannis cu ANI pe 21 ianuarie, când vom afla dacă președintele a fost sau nu incompatibil. Avocatul Lucian Bolcaș susține că o eventuală decizie favorabilă președintelui ar fi una care "ar încălca" practica Instanței Supreme din sute de dosare asemănătoare judecate anterior.
Invitat în ediția de miercuri a emisiunii "Subiectiv", de la Antena 3, reputatul avocat a fost întrebat de moderatorul Răzvan Dumitrescu: "Care sunt variantele care s-ar putea întâmpla pe 21 ianuarie?"
"În primul rând, vreau să vă spun că modul în care s-a luat hotărârea este un act de normalitate. Aici se pune o simplă problemă de drept, care a fost discutată într-o singură ședință, deci nu e niciun fel de problemă. Faptul că s-a amânat pronunțarea demonstrazează totdeauna, pentru oricine, că judecătorii vor să analizeze ce s-a vorbit acolo, nu se pronunță de azi pe mâine, ca în cazul Voiculescu. Ce se poate întâmpla de acum este un clinci constituțional.
Dacă Înalta Curte respinge recursul ANI și rămâne soluția că nu a existat incompatibilitate, își încalcă propria sa practică din sute de dosare, propriile principii din sute de dosare.
Dacă admite recursul ANI, îi pune mandatul lui Iohannis sub semnul unei întrebări: are imunitate pentru sancțiunile ulterioare unei fapte săvârșite înainte de începerea mandatului? Asta e o primă întrebare.
În al doilea rând, cum se întinde această sancțiune? Poate, conform Legii ANI și deciziei Curții Constituționale, să-i înceteze mandatul?", a răspuns Lucian Bolcaș.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, PUS LA PUNCT de propria echipă: Este o metodă ieftină