Marcel Ciolacu: Cele mai afectate de toate aceste conflicte armate şi războaie sunt femeile
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj, marţi, la Conferinţa Punctelor focale naţionale pe domeniul „Femeile, pacea şi securitatea”, în care a precizat că „cele mai afectate de conflictele armate şi războaiele din această perioadă tulbure sunt femeile”.
Şeful Executivului a amintit noua Strategie Naţională şi noul Plan de Acţiune Naţional privind Femeile, Pacea şi Securitatea, pentru perioada 2024-2027 se află în procedură de aprobare şi a subliniat că „egalitatea de gen este o precondiţie pentru a reduce sărăcia, pentru o dezvoltare sustenabilă şi bună guvernare”.
„Trăim o perioadă extrem de tulbure, cu două conflicte majore, ale căror implicaţii sunt enorme. Pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri, cu un impact devastator asupra familiilor şi comunităţilor afectate. Crizele umanitare care le-au urmat, cu sute de mii de oameni nevoiţi să-şi părăsească casele, familiile şi să se refugieze în alte regiuni sau în ţări vecine. Instabilitate regională, cu impact asupra securităţii regionale şi a relaţiilor internaţionale. Toate au condus într-un final la o polarizare şi o fragmentare socială, economică şi politică şi mai profundă. Şi, din păcate, cele mai afectate de toate aceste conflicte armate şi războaie sunt femeile”, a spus Marcel Ciolacu, în mesajul transmis la Conferinţa Punctelor focale naţionale pe domeniul „Femeile, pacea şi securitatea” de către consilierul de stat în cadrul Camcelariei premierului, Victoria Stoiciu.
El a adăugat că rolul şi implicarea femeilor în eforturile de pace şi mediere este unul marginal, deşi există şi mici excepţii.
„Cu toate acestea, cu mici excepţii, rolul şi implicarea femeilor în eforturile de pace şi mediere este unul marginal. Deşi – ştim cu toţii din experienţa proprie! - femeile sunt cele care aduc echilibru, ”pacea”, în orice familie. E clar că, pentru o pace durabilă, este nevoie de implicarea şi promovarea celor care au de suferit cel mai mult, şi anume femeile! Una din premisele centrale de la care pleacă Agenda Femeile, Pacea şi Securitatea este această constatare tristă şi adevărată: femeile sunt afectate disproporţionat de conflicte armate şi războaie. Traumele şi suferinţa provocate de un război, de un conflict armat, lovesc întreaga populaţie civilă, dar femeile sunt ţinta unor forme specifice de violenţă, inclusiv violenţa sexuală şi exploatarea”, a completat premierul, în mesajul său.
Şeful Executivului a mai declarat că, în opinia sa, „Agenda Femeile, Pacea şi Securitatea constituie un instrument deosebit de important pentru gestionarea a două aspecte cruciale ale vremurilor pe care le trăim. Primul, legat de egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi”.
„Şi cel de-al doilea, legat de conflict, violenţă şi securitate. Viziunea de ansamblu a Agendei urmăreşte atingerea egalităţii de gen, a păcii şi securităţii – o viziune pe care România o împărtăşeşte din plin. Îmi exprim ferma convingere că promovarea femeilor în posturi de conducere şi implicarea lor în toate eforturile întreprinse pentru menţinerea şi promovarea păcii vor conduce la o societate mai incluzivă şi mai sigură pentru cetăţenii din întreaga lume. În acest context, felicit Ministerul Apărării Naţionale pentru efortul depus în implementarea Agendei Femeile, Pacea şi Securitatea, atât la nivel intern, cât şi internaţional. Salut, de asemenea, co-prezidarea, de către Statele Unite ale Americii şi România, a Reţelei Punctelor Focale Naţionale. Fără acest gen de implicare, spijinită de UN Women, care asigură secretariatul reţelei, nimic din ceea ce se întâmplă în aceste zile nu ar fi fost posibil. Şi, pentru aceasta, vă mulţumesc!”, a mai precizat Ciolacu.
„În ceea ce ne priveşte, ştiţi deja că România a făcut paşi importanţi în vederea punerii în aplicare a Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind Agenda pentru femei, pace şi securitate”, a mai subliniat prim-ministrul.
„Guvernul României a susţinut tot acest efort, prin adoptarea Hotărârii 561 din 2020, prin care s-a aprobat Strategia Naţională şi Planul Naţional de Acţiune privind implementarea rezoluţiei 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al ONU Femeile, pacea şi securitatea pentru perioada 2020-2023. De asemenea, statisticile din ultimii ani ne arată că, la nivel naţional, în administraţia publică centrală, numărul poziţiilor de conducere pentru gradele decizionale 1 şi 2, ocupate de către femei a fost într-o continuă creştere de la an la an. Chiar dacă se fac progrese însă, suntem deplin conştienţi că există variaţii mari de la o instituţie la alta. Şi, de aceea, vă asigur că Guvernul României tratează cu maximă seriozitate acest aspect. Totodată, vă asigur că şi în continuare Guvernul va susţine iniţiativele dumneavoastră şi pot să vă spun că noua Strategie Naţională şi noul Plan de Acţiune Naţional privind Femeile, Pacea şi Securitatea, pentru perioada 2024-2027, se află în procedură de aprobare”, a mai explicat Marcel Ciolacu.
Acesta l-a citat pe secretarul general al ONU Kofi Annancare spunea că „egalitatea de gen e mai mult decât un scop în sine”, iar Executivul pe care îl conduce se angajează să susţină acest lucru, mai ales că „egalitatea de gen este o precondiţie pentru a reduce sărăcia, pentru o dezvoltare sustenabilă şi bună guvernare”.
„În final, doresc să menţionez că sustenabilitatea rezultatelor implementării Strategiei depinde de eforturile noastre comune – decidenţi, instituţii publice, societate civilă – în a încuraja participarea deplină a femeilor în procesele decizionale. Este un efort în care dorim să ne angajăm pentru că, aşa cum spunea fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, egalitatea de gen e mai mult decât un scop în sine. Egalitatea de gen este o precondiţie pentru a reduce sărăcia, pentru o dezvoltare sustenabilă şi bună guvernare”, a concluzionat Ciolacu.
Conferinţa Punctelor focale naţionale pe domeniul „Femeile, pacea şi securitatea” se desfăşoară între 7 şi 9 noiembrie în Capitală, eveniment organizat de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), în parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA şi UN Women.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x