Marele cutremur, anunţat pe mobil şi la radio
Românii care au internet vor fi anunţaţi înainte cu câteva secunde când va veni un seism puternic. Între timp, autorităţile caută, la Bruxelles, bani pentru consolidarea clădirilor, scrie evz.ro.
După ce România a fost zguduită de mai multe cutremure, autorităţile se gândesc să avertizeze populaţia în cazul unui seism mai puternic. Doar că, nu toată lumea va putea şti înainte cu câteva zeci de secunde când se va produce.
Ministrul delegat pentru învăţământul superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, a explicat cum şi de când ar putea fi implementat sistemul de avertizare.
"Există un grup de lucru care va stabili ce cutremure vor fi anunţate. Vor fi cele puternice. Negociem în prezent şi cu companiile de telefonie. Va fi o aplicaţie pentru telefoanele de tip smartphone, pentru că nu avem bani să plătim milioane de SMS-uri. Se descarcă aplicaţia şi aşa se primeşte în timp real informaţia", a explicat Costoiu, care a mai precizat că sistemul va fi pus în practică la începutul anului viitor.
Potrivit ministrului delegat, aceaşi regulă va fi valabilă şi în cazul calculatoarelor: "Cei care stau în faţa unui computer vor vedea un mesaj de averizare, care îi va anunţa că urmează un seism". El a mai precizat că, din semestrul al doilea al anului şcolar, vor fi introduse în curricula şcolară ore în care elevii vor învăţa să reacţioneze în caz de cutremur, dar şi dacă au loc altfel de calamităţi.
Totodată, mai marii Guvernului susţin că se lucrează la implementarea unui program de consolidare a clădirilor în care funcţionează instituţiile de învăţământ pe bani europeni.
Situaţie gravă în Capitală
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", că şi lui i-a fost frică la ultimele cutremure, având în vedere că ştie situaţia fondului locativ din Capitală. Edilul-şef susţine că există un raport în care se precizează că nu există date care să arate cât de rezistente sunt clădirile construite din 1990 şi până în 2007 şi că a cerut Executivului să închidă clădirile cu probleme.
"Am discutat cu cei de la guvern şi vrem să cerem certificat de seismicitate în cazul vânzării unui apartament. În Capitală, autorităţile ştiu înainte cu 42 de secunde când vine un seism", mai susţine Oprescu.