Marian Neacșu, validat de comisiile parlamentare pentru funcția de vicepreședinte ANRE, fără niciun fel de audiere

| 26 iun, 12:03

Fostul secretar general al PSD Marian Neacşu, membru al Pro România, a primit, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, raport de validare pentru funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementarea în domeniul Energiei (ANRE), ceilalți doi candidați fiind respinși. Decizia a fost luată fără ca vreunul dintre candidați să fie audiat.

Senatorul PSD Gheorghe Marin, președintele Comisiei de Energie a declarat, miercuri, după ședința comisiilor de specialitate din Camera Deputaților și Senat că Marian Neacșu a primit un raport de validare pentru funcția de vicepreședinte al ANRE.

Pentru această funcţie s-au mai înscris doi candidaţi: Gabriela Moroianu şi Costin Mihai Păun, care au fost respinşi prin vot de comisii. Candidații nu au fost audiați.
"Nu am audiat niciun candidat, pentru că, în conformitate cu prevederile legale, selecția se poate face și fără audieri. Această procedură a mai fost uzitată și în trecut. S-a hotărât în plenul comisiilor să mergem fără audieri. Din CV-ul respectiv rezultă că (Marian Neacșu-n.red.) are expriență în domeniul de management, decia a mai condus, și poate fi considerată, conform regulamentului, experiență și activitatea parlamentară. Este economist. Conform legii, poate să ocupe această funcție. Înainte să fie în Parlament a mai condus niște activități", a declarat senatorul PSD, citat de Mediafax.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va vota, miercuri, de la 14:00, pentru numirea unui nou vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie.
Marian Neacșu a fost secretar general al PSD, apoi s-a înscris în Pro România și a coordonat campania pentru alegerile europarlamentare. În afară de politică, experiența sa este legată de domeniul agriculturii, ca asociat la Estrella Imex SRL, care se ocupă de cultivarea cerealelor și acționar la SC Pui de Carne Slobozia. De altfel, cariera și-a început-o ca șef la IAS Slobozia. Apoi a fost director la SC Morăritul SA. 
În ceea ce privește studiile, Neacșu a terminat Facultatea de Studii Economice de la Craiova și are un master în domenul "Studii de Securitate și Apărare", la Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir. A mai făcut și cursurile “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator”.
În perioada 2008-2016 a fost deputat PSD de Ialomița. Apoi au intervenit niște probleme penale, care l-au împiedicat să mai candideze pentru un mandat de deputat. În februarie 2016, Neacșu a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, pe motiv că și-a angajat fiica la biroul parlamentar. 

Singura tangență cu domeniul energetic a fost un job part-time de consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriță, în 2017. Atunci, întrebați de HotNews.ro care sunt atribuțiile lui Marian Neacșu, reprezentanții ANRE au răspuns că "asigură asistenţă în activitatea Preşedintelui ANRE în relaţia cu Parlamentul României, Guvern şi alte autorităţi publice centrale şi locale". Neacșu a fost angajat cu un nr. de 4 ore/zi, pe o perioadă determinată, potrivit ANRE.

Numirea de acum la ANRE este pur politică, în ciuda cerințelor UE potrivit cărora reglementatorii trebuie să fie instituții independente. De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, la nivelul Comisiei Europene s-ar ridica problema demarării unei proceduri de infringement tocmai din cauza faptului că ANRE nu este independentă, fiind controlată politic.

 

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ