Maşinile pompierilor vor fi dotate cu detectoare de gaze
Autospecialele pompierilor vor fi dotate cu detectoare de gaze, cu ajutorul cărora pot verifica parametrii înregistraţi în momentul în care are loc o intervenţie de urgenţă.
Investiţia va fi făcută de E.ON pentru cele 280 de subunităţi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Un astfel de detector de gaze costă în jur de 600 de euro.
'Sunt detectoare care ne vor spune concentraţia de monoxid de carbon. Trebuie să ştim dacă victima este bine şi care sunt condiţiile de intervenţie pentru pompieri. Aceste detectoare sunt mai mult decât utile. Sunt şi fiabile, pentru că sunt la îndemâna oamenilor noştri, a pompierilor. E.ON a fost dispus să investească în a dota subunităţile de pompieri cu detectoare de gaze care să poată să măsoare trei sau patru parametri, care ajută atât victimele, cât şi salvatorii care intervin în acele medii unde au loc incidentele. Interesul este comun atât pentru pompieri, cât şi pentru E.ON ca să avem instalaţii utilitare care să funcţioneze în condiţii de siguranţă', a precizat şeful IGSU, colonelul Ion Burlui.
Detectoarele de gaze vor fi folosite şi în cazul răsturnării cisternelor care transportă substanţe periculoase pe drumurile publice, incidente care ar putea provoca explozii.
'Avem probleme cu cisternele care se răstoarnă pe drumurile publice, cum a fost cazul de acum câteva zile de pe A3 sau cel de marţi noapte, de la Sălaj. O cisternă care se răstoarnă cu hidrocarburi uşoare şi pe care vrei să o ridici, să o repui pe roţi, dacă nu ştii concentraţia de vapori, rişti ca, atunci când vrei să faci un bine, să faci un rău', a spus Burlui.
IGSU şi E.ON au reînnoit parteneriatul 'Împreună pentru siguranţă', evenimentul fiind promovat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat oficialii celor două instituţii.
Potrivit statisticilor IGSU, în perioada septembrie 2012 - august 2013, numărul incendiilor produse la locuinţe au scăzut cu 17% în comparaţie cu un an în urmă, înregistrându-se aproximativ 5.100 de astfel de incidente.
Tot cu 17% a scăzut şi numărul de victime în incendiile produse la locuinţe, fiind vorba despre 392 de persoane, dintre care 26 au fost copii.