Max Bălăşescu, fostul procuror în cazul "vrăjitoarelor", condamnat la cinci ani de închisoare
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni, definitiv, condamnarea la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită a fostului procuror Maximilian Bălăşescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov.
Instanţa supremă a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti care hotărâse, pe 19 iunie 2012, condamnarea lui Bălăşescu la 5 ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, potrivit Agerpres.
În acelaşi dosar, au fost condamnaţi şi complicii procurorului, Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, care au primit câte patru ani de închisoare cu executare.
Pe 24 februarie, procurorul Maximilian Bălăşescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Potrivit DNA, în cursul lunii ianuarie, procurorul Bălăşescu, cu ajutorul celor doi, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene şi Simirianu să stabilească cu denunţătorul suma exactă.
Denunţătorul era un apropiat al vrăjitoarelor Vanessa şi Melissa, acestea fiind cercetate într-un dosar instrumentat de procurorul Maximilian Bălăşescu.
Cristian Ene şi Marian Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, procurorului îi reveneau 50.000 de euro.
Banii au fost pretinşi pentru ca procurorul să dispună ridicarea măsurilor asigurătorii luate faţă de denunţător, pentru a disjunge cauza cu privire la acesta şi să formeze un dosar separat, în care, ulterior, să adopte soluţia de scoatere de sub urmărire penală.
Pe 31 ianuarie 2012, Cristian Ene a primit de la denunţător, în numele procurorului, sumele de 90.000 lei şi 80.000 euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă, moment în care procurorii au organizat un flagrant.