MCV, subiect de dispută între europarlamentarii români

| 15 apr, 08:30

Audierea privind MCV din Comisia pentru Control Bugetar din PE a scos la iveală opiniile diametral opuse ale europarlamentarilor români din PPE şi S&D referitoare la menţinerea acestui mecanism, în timp ce europarlamentarii bulgari au avut o atitudine mult mai relaxată.

Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European (PE) a organizat, marţi, o audiere privind implementarea reformelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei.La dezbatere au participat şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi James Hamilton, fost procuror şef în Irlanda, şi Laura Ştefan, de la Expert Forum România.

Dezbaterea a stârnit un interes mai mare printre europarlamentarii români, printre care s-au aflat Ioan Mircea Paşcu, Doru-Claudian Frunzulică, Emilian Pavel, Viorica Dăncilă, Maria Grapini, Marian-Jean Marinescu, Cristi Preda, Victor Boştinaru, Damian Drăghici, Cătălin Ivan,Norica Nicolai, Siegfried Mureşan, Victor Negrescu şi Theodor Stolojan, în timp ce din partea bulgarilor au fost prezenţi în jur de şase europarlamentari. Dezbaterile pe MCV au fost urmărite şi de Mihnea Motoc, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană.

Raportorul Monica Macovei a adresat Comisiei Europene şi politicienilor români şi bulgari rugămintea de a nu mai încerca să oprească MCV, deoarece acest lucru nu e în folosul României şi Bulgariei, precizând că mecanismul a fost "foarte eficient" şi că fără el nu ar fi existat o instituţie ca DNA.

Şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a subliniat faptul că MCV a fost "de un real ajutor" instituţiei pe care o conduce şi, în general, sistemului judiciar, arătând că o evaluare anuală a activităţii de către CE nu deranjează.

"Mecanismul ne-a ajutat în momente critice, atunci când s-a pus în discuţie schimbarea competenţelor instituţiei, modificarea legii pentru a rămâne fără instrumente din cauza unor anchete care s-au făcut", a spus Kovesi.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ