MDRAP: Procentul locuinţelor vacante din România - 16%, printre cele mai ridicate din lume
Procentul locuinţelor vacante din România - 16% - se numără printre cele mai ridicate din lume, conform proiectului Strategiei Naţionale a Locuirii, lansat joi în consultare publică de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
"În cadrul unui model foarte neobişnuit pentru o ţară cu venituri medii superioare, numărul de locuinţe depăşeşte numărul de familii - aproximativ 8 milioane de locuinţe la 7,2 milioane de familii. Migrarea unor populaţii extinse înseamnă că multe zone urbane pierd populaţie, ceea ce conduce la un dezechilibru al cererii şi ofertei, cu suprapopularea unor centre urbane şi o incidenţă ridicată a locuinţelor neocupate în altele. Procentul locuinţelor vacante din România, de 16%, se numără printre cele mai ridicate din lume", se arată în document.
Conform aceleiaşi surse, rata ridicată de neocupare din România este şi rezultatul abandonării structurilor vechi deteriorate, cererilor de retrocedare aflate în litigiu şi faptului că există clădiri deţinute de stat care sunt neutilizate.
În plus, a fost înregistrat un număr foarte mare de locuinţe libere care au fost recuperate de bănci de la clienţii care nu şi-au îndeplinit obligaţiile de plată. Deşi nu sunt disponibile cifre oficiale, estimările arată că există aproape 20.000 - 25.000 astfel de locuinţe numai în Bucureşti, la care se adaugă alte câteva zeci de mii în întreaga ţară.
Pe de altă parte, multe familii tinere locuiesc în continuare în condiţii necorespunzătoare, cu părinţii sau în spaţii insuficiente.
"Piaţa oficială de închiriere este aproape absentă, ceea ce face ca noile familii fie să continue să trăiască cu părinţii sau familiile extinse, fie să cumpere o locuinţă care este foarte mică şi apoi să continue să trăiască în aceasta chiar dacă familia li se extinde", se mai menţionează în documentul citat.
Strategia Naţională a Locuirii, a cărei elaborare a fost stabilită de Guvern ca prioritate strategică pentru anul 2016, a fost lansată joi în consultare publică. Strategia a fost realizată după consultarea preliminară a reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice centrale, ai structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, ai mediului academic şi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Comentariile şi propunerile privind proiectul Strategiei Naţionale a Locuirii pot fi transmise în cel mult 20 de zile calendaristice de la publicarea anunţului pe site-ul MDRAP.