MDRAPFE s-a constituit parte în dosarul DNA referitor la sezizarea OLAF în dosarul "Tel Drum"

| 14 dec, 13:17

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) s-a constituit parte în dosarul DNA referitor la sesizarea Oficiului European Antifraudă (OLAF) în ceea ce privește dosarul "Tel Drum", a anunțat, joi, Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

"Nu mă refer la persoane, mă refer la speța respectivă. Urmare a solicitării DNA ne-am constituit, am trimis răspuns pozitiv în ceea ce privește constituirea ca parte. Este obligația statului membru în relație cu Comisia Europeană ca atunci când este identificată o fraudă, să recuperăm suma respectivă, atât de la bugetul de stat cât și de la bugetul UE", a spus Marius Nica.

În data de 22 noiembrie, procurorii anticorupție au anunțat instituirea măsurii asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de Liviu Dragnea și de ceilalți suspecți din dosarul "Tel Drum".

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, măsurile au fost dispuse pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei.

În cazul lui Liviu Dragnea, la data faptelor președinte al Consiliului Județean (CJ) Teleorman, a fost instituit sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 de lei "asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie", se precizează în comunicat.

Vizați de aceleași măsuri asigurătorii sunt și Florea Neda, reprezentant al SC Tel Drum SA, Mugur Bățăuș, Victor Piperea și Marin Predescu, funcționari în cadrul CJ Teleorman la data faptelor.

"Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție în vederea recuperării prejudiciilor și prin raportare la infracțiunile reținute în sarcina suspecților menționați, în funcție de participarea fiecăruia la infracțiunile de care sunt suspectați. Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni) este de 127.547.366,34 lei", se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiași surse, prejudiciul total este compus din suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506, suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701, suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506 și suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701.

Pe 13 noiembrie, DNA anunța că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârșite în dosarul "Tel Drum" în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similare.

DNA preciza că acest dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.

Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a fost prezent joi la conferința organizată de Societatea Academică din România și Transparency International pe tema parteneriatului și a rezultatelor colaborării dintre entitățile implicate în Pactele de integritate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ