MediaSind cere Parlamentului să demită şi conducerea Radioului Public
La o zi după ce Parlamentul a respins raportul de activitate al SRTV, Federaţia din Cultură şi Mass-Media FAIR - MediaSind solicită Legislativului să demită şi conducerea Radioului Public.
"Federaţia din Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a luat act de hotărârea Parlamentului României din data de 10 decembrie 2013 de a respinge Raportul de activitate al Societăţii Române de Televiziune şi, în consecinţă, demiterea Preşedintelui-Director General şi alConsiliului de Administraţie. În data de 30 noiembrie 2013, la Congresul de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, delegaţii atrăgeau Parlamentului atenţia că nu salariaţii sunt de vină pentru managementul dezastruos din ultimii ani, soldat cu pierderea ilegală a peste 700 de locuri de muncă, ci conducătorii numiţi politic", se arată într-un comunicat al Federaţiei remis miercuri.
În continuare, MediaSind invocă mai multe motive pentru care ar trebui demisă conducerea Radioului Public.
"Acum Parlamentul are datoria să pună capăt managementului defectuos şi abuzurilor din Societatea Română de Radiodifuziune, având în vedere următoarele argumente:
1. După ce a păgubit cu aproximativ 25 % drepturile salariale prin semnarea unui contract colectiv de muncă sub prevederile minimale din Contractul Colectiv din Mass-Media, după ce a impus un Regulament care pune botniţă angajaţilor, încalcând
libertatea de exprimare şi Legea avertizorului public, după ce l-a concediat ilegal pe liderul sindical, Adrian Moise, reprezentant al salariaţilor în CA, în urma unui simulacru de cercetare disciplinară, după ce a recunoscut că a spart sediul Sindicatului Unit al Salariatilor Radio România şi a confiscat şapte saci cu documente şi bunuri ale organizaţiei (ştampile, sume de bani etc.) în absenţa unei hotărâri judecătoreşti, administraţia Miculescu a continuat nestingherită seria ilegalităţilor, profitând de lipsa de reacţie a factorilor politici.
2. Din cauza acestor abuzuri, Organizaţia Internaţională a Muncii a solicitat explicaţii oficiale statului român prin Ministerul de Externe, iar Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au cerut României, prin ambasadele din străinătate, să pună capăt abuzurilor din Radioul Public.
3. În acelaşi timp, peste 20 de organizaţii ale jurnaliştilor din ţară s-au solidarizat cu protestele FRJ MediaSind, cerând Parlamentului să demareze anchete oficiale împotriva şefului SRR, Ovidiu Miculescu.
4. Într-o acţiune de protest fără precedent, sute de intelectuali de marcă au semnat o Petiţie împotriva politicii anticulturale promovate de administraţia Miculescu în Radioul Public.
5. Împotriva administraţiei Miculescu există mai multe plângeri penale pentru abuz în serviciu, tulburare de posesie, furt calificat şi ameninţări pentru spargerea sediului SUS Romania, confiscarea documentelor şi a ştampilei organizaţiei
sindicale, precum şi pentru alte fapte pedepsite de legea penală.
6. CNSAS a confirmat oficial că Ovidiu Miculescu a semnat în anul 1987 un Angajament cu fosta Securitate (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) pentru "apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participa la
activităţi protocolare", ceea ce ridică multe semne de întrebare asupra moralităţii acestuia.
7. Şase membri în frunte cu preşedintele-director general ai Consiliului de Administraţie, precum şi cu unii membri ai Consiliului Director ai SRR sunt suspectaţi şi anchetaţi pentru posibile fapte de corpupţie în urma sesizărilor
depuse de organizaţia salariaţilor din SRR la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la Agenţia Naţională de Integritate.
Având în vedere aceste argumente, Biroul Executiv Permanent al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind solicită Parlamentului demiterea Preşedintelui-Director General şi a membrilor Consiliului de Administraţie prin respingerea Raportului de activitate al Societăţii Române de Radiodifuziune", se precizează în comunicatul citat.